„Norime pristatyti labai svarbų sprendimą. Jeigu tai įvardytume vienu sakiniu – laikas neteisėtai užgrobtas vandens telkinių pakrantes sugrąžinti žmonėms“, - spaudos konferencijos metu sakė Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Jo teigimu, po privatizacijos vyko sparčiausias apsitvėrimas tvoromis, tai darė visi, kurie galėjo – stipresni, turtingesni. Tačiau atėjo metas šią situaciją pakeisti.
Citata
Jeigu nelegalių tvorų šeimininkai po mėnesio geranoriškai šių statinių nenugriaus, kiekvieną mėnesį jiems paskirtos baudos dydis augs po 500 Lt už vieną tvoros metrą.

„Šiandien 134 pareigūnai visoje Lietuvoje išeina patikrinti vandens telkinių – šiandien turėtų būti apžiūrėti 718 objektų, kad būtų pradėti vykdyti mano pasirašyti žalos atlyginimo dokumentai“, - teigė V. Mazuronis.

Ministras pabrėžia, kad ten, kur buvo aptvertos nelegalios tvoros, prie vandens telkinių bus galima prieiti kiekvienam, bus apsvarstyta galimybė žmonėms leisti ten išsimaudyti, galbūt pažibuokliauti, tačiau bus reikalaujama, kad būtų elgiamasi kultūringai – nebūtų triukšmaujama, kūrenamos laužavietės ir pan.

Jeigu nelegalių tvorų šeimininkai po mėnesio geranoriškai šių statinių nenugriaus, kiekvieną mėnesį jiems paskirtos baudos dydis augs po 500 Lt už vieną tvoros metrą. Tačiau Aplinkos ministerijos valdininkai viliasi, kad tokios tvarkos įsigaliojimas pažeidėjus sugrausmins ir šie patys savo nelegalius statinius išardys. Jeigu ne – surinktomis baudomis bus pildomas biudžetas.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 150 tūkstančių kilometrų ežerų ir upių pakrančių, bet iki šiol retą ežerą buvo galima laisvai apeiti.

„Yra duota komanda miško pareigūnams patikrinti ir neteisėtus miškų aptvėrimus. Miškus galima aptverti tik dviem atvejais – kai yra jaunuolynas ir jis saugomas nuo žvėrių ir kai miške yra saugomi žvėrys“, - priminė aplinkos viceminitras Linas Jonauskas.

Anot jo, miškininkams yra suformuluota užduotis išsiaiškinti šią situaciją iki birželio 1 dienos.