Ką daryti, jei turite daugiau atliekamų padangų nei tos 5-ios, kurias į atliekų surinkimo aikšteles galima priduoti nemokamai? Jau esame pripratę, jog daugiabučių kiemuose iš jų daromos tvorelės, takeliai sėdėti ar laipioti vaikams, į vidų pripilama žemių ir tokiu būdu sukuriama gėlių klomba.

Tačiau naginga rankdarbių kūrėja Violeta Vasilevičiūtė-Pocienė iš Kauno nusprendė, kad iš padangų galima sukurti daug gražesnius ir spalvingesnius vazonus.

Moteris neneigia, jog tokiam darbui greičiausiai prireiks vyriškų rankų ir GRYNAS.lt skaitytojams atskleidžia, kaip pasigaminti masyvų vazoną iš padangos.

„Šiuos vazonus darėme dar 2009-aisiais. Visus per vieną savaitgalį. Ir stovi, nei virsta, nei kaip nors yra – gal tik vietomis reikia naujai uždažyti. Jei norite tokį pasidaryti, pirmiausia Jums reikės padangos“, - linksmai kūrinį pristato V. Vasilevičiūtė-Pocienė.

Moteris pasakoja, jog padangų būna įvairių – vienos minkštesnės, kitos – kietesnės. Kadangi padangą reikia išversti atvirkščiai, nusprendus perdirbti kietesnę padangą, teko įdarbinti visą šeimą.

„Vieną padangą vertėm abi su mama, vėliau jau ir vyras prisidėjo. Net stovėdavom paeiliui ant jos – labai vargom. O minkštesnę gal ir vienas vyrukas išverstų“, - prisiminė Violeta.

Padangą reikia perpjauti Violetos nuotraukoje pažymėtoje vietoje (raudona linija). Tuomet belieka atlenkti padangos gumą taip, kad ji įgautų taurės formą. Apačioje lieka sunki „kojelė“ iš metalo ir šiek tiek gumos. Todėl vazonai yra stabilūs ir nevirsta.

Vėliau telieka užsukti į statybinių prekių parduotuvę dažų.

„Mes rinkomės tuos purškiamus, turbūt grafičiai jais daromi“, - pasakojo rankdarbių kūrėja.

Violeta teigia, jog jos daugiabučio kieme taip pat yra į žemę įkastų padangų.

„Jaunimas ant jų sėdi, tai čia tiesiog toks sprendimas, kai nėra daugiau ant ko sėdėti. O jei padangas naudoti klombai kurti, tai man jau geriau kiek pavargti ir kad būtų gražiau. Mano mama visuomet mokė panaudoti daiktus dar kartą, neišmesti. Dabar taip pat su vaikais darome įvairius darbelius iš plastikinių butelių. Ir jiems labai patinka“, - teigė išradinga moteris.

-Gamtosauga-

Antras daikto panaudojimas - vienas iš būdų kovoti su atliekų problema. Panaudojami daiktai neatsiduria sąvartyne, o randą savo kitą paskirtį. Siekis antrą kartą panaudoti daiktus didina sąmoningumą, verčia atsakingiau žiūrėti į taršos ir vartojimo problemą.