Elektra, šildymas, dujos, karštas vanduo, šaltas vanduo, kanalizacija, televizija – viskas mums suteikia komfortą ir tuo pat metu reikalauja reguliariai vaikščioti į darbą, kad už viską susimokėtume. Vadinasi, jei žmogus nori gyventi, turi mokėti pinigus, o jei nori gyventi komfortiškai, pinigų turi mokėti daug.

Namas, suteikiantis komfortą ir maistą

Suprantama, kad dabar turėčiau pasiūlyti išeitį, kaip gyventi komfortiškai ir nemokamai, nes juk ne skundų knygą skaitome. Suprantama, pasiūlysiu.
Autorius
Tokį namą gali pasistatyti kiekvienas su minimalia pagalba ir su protingomis išlaidomis neįsiveliant į skolas. Šis išradimas priklauso amerikiečiui architektui Maiklui Reynoldsui.
Yra tokie namai, kurie vandenį gauna iš dangaus, elektrą – iš saulės ir vėjo energijos, o naudojant ypatingą konstrukciją, namo šildymas ir vėsinimas vyksta natūraliai. Prie viso to, name visada auga šviežias maistas. Taip taip – namo viduje. Tai vadinasi laisvė. Jeigu turi namą, kuris rūpinasi tavo komfortu ir šiluma, o dar ir suteikia galimybę auginti maistą kiaurus metus, gali drąsiai išeiti į pensiją nelaukdamas, kol pasensi.
Politikai lankosi viename iš „Earthship“ namų Didžiojoje Britanijoje

Įsivaizduokite – atsibundi, žmogau, ryte ir tau niekur nereikia lėkti... Dar pasivolioji lovoje prisimindamas, kad skubėti, dirbti – tai jau ne tavo gyvenimas. Atsikeli kada nori. Nuskini virš galvos, prieškambary augančių vynuogių kekę eidamas basom pabraidyti po rasa nusėtą žolytę. Prausiesi po švariausiu lietaus vandeniu savo duše ir valgai šviežias salotas, nuskintas tiesiai nuo palangės. Visus metus augini gėles, kurių kvapo pripildyti visi namai ir mėnesio pabaigoje negauni nė vienos sąskaitos. Na, nebent už internetą. Nuostabu ar ne? 

Kelio į laisvę pradžia

Tokie nuostabūs namai egzistuoja ir yra statomi visame pasaulyje. Jie vadinami žemės laivais. Manau, dėl to, kad jie yra tokie pat nepriklausomi nuo miestų kaip ir laivai, o gal dėl to, kad jie statomi be pamato ir „plaukia“ žeme. Skamba fantastiškai, bet neišsigąskite. Jie kainuoja ne daugiau nei įprastas namas, o jam pastatyti nereikia jokių specialių žinių.
Autorius
Suprantama, kad toks gyvenimas tinka ne visiems žmonėms. Tam, kad gyventum laisvai, visų pirma turi būti laisvas savo protu ir siela, todėl rašau laisviems žmonėms, kurie nori jiems skirtą šioje žalioje planetoje laiką praleisti maloniai ir įdomiai.
Tokį namą gali pasistatyti kiekvienas su minimalia pagalba ir su protingomis išlaidomis neįsiveliant į skolas. Šis išradimas priklauso amerikiečiui architektui Maiklui Reynoldsui ir angliškai rašosi Earthship, atitinkamai earth – reiškia žemė, o ship – laivas. Aš perskaičiau jo knygas ir išnagrinėjau technologiją, nusipirkau projektą ir jau įsigijau žemės. Greitai pradėsiu kaupti statybų patirtį. Taigi esu pakeliui į nepriklausomą ir laisvą gyvenimą.
Politikai lankosi viename iš „Earthship“ namų Didžiojoje Britanijoje

Suprantama, kad toks gyvenimas tinka ne visiems žmonėms. Tam, kad gyventum laisvai, visų pirma turi būti laisvas savo protu ir siela, todėl rašau laisviems žmonėms, kurie nori jiems skirtą šioje žalioje planetoje laiką praleisti maloniai ir įdomiai. Earthship – namas, suteikiantis laisvę, kurios link mes judame. Aš sudėsiu į raštą visą savo patirtį pakeliui į šios laisvės statybą, kad jos ieškantiems žmonėms būtų lengviau surasti kelią į savo rojų, kur gyvenimas priklausys tik nuo jūsų pačių. Visas naujienas talpinsiu svetainėje, kur ir bus šios kelionės pradžia.

Straipsnis parengtas svetainės www.ekonaujienos.lt