Kurie parkai žiemą įdomiausi?

Gali pasirodyti, kad Lietuvos regioniniai ir nacionaliniai parkai lankytojų sulaukia tik vasarą. Netiesa! Į kai kuriuos parkus ir atšalus orams plūsta žmonės, norintys atsikvėpti nuo nenurimstančio miesto šurmulio.

Tačiau kurios saugomos teritorijos žiemą populiariausios ir gali pasiūlyti įvairių pramogų? GRYNAS.lt ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba rekomenduoja šias 7 pramogas:

1. Egzotiškas pasivaikščiojimas ant Kuršių marių ledo

Žygis ledu žiemą. Kuršių nerijos nacionalinio parko nuotr.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser GRYNAS.lt teigė, kad jos vadovaujamame parke turistų netrūksta ir žiemą. Anot jos, šiuo metu žmonės Kuršių nerijoje vis dar neatsisako dviračių. Pašnekovės teigimu, labai daug vilniečių autobusu atvažiuoja į Klaipėdą kartu su savimi pasiėmę dviračius. Klaipėdiečiai su dviračiais į Kuršių neriją persikelia keltu.

Ji pridūrė, kad važiuojant dviračiu šiuo metu atsiveria ypatinga panorama, kurios vasarą nepamatysi, nes tolimus vaizdus užgožia medžių lapija.

„Dabar vaizdas fantastiškas“, - sako A. Feser.

O kai pasirodys sniegas Neringos lankytojai bus priversti atsisakyti dviračių. Tačiau jų lauks kita pramoga – lygumų slidinėjimas. Tereikės su savimi atsivežti lygumų slides, ir Kuršių nerijos toliai – jums prieš akis.

Kai Kuršių marias sukaustys ledas, A. Feser Kuršių nerijos lankytojams pažadėjo dar vieną be galo įdomią pramogą – pasivaikščiojimą marių ledu.

„Pasivaikščiojimas ledu yra labai neįprasta ir egzotiška. Kadangi marios labai didelės, reikia sulaukti to meto, kai bus storas ledas ir nepūs stiprus vėjas. Žygiui reikia geros avalynės, šiltų drabužių ir labai patartina turėti akinius nuo saulės. Geriausia nuvažiuoti autobusu iki Preilos ir grįžti pakrante atgal į Nidą“, - atskleidė nacionalinio parko direktorė, pridūrusi, kad žygeiviai nueina maždaug 10 kilometrų.

2. Slidinėjimas Anykščiuose

Kalitos kalnas žiemą sulaukia labai daug lankytojų

Kai tik pašals, Anykščių regioninio parko teritorijoje veikiantis Kalnų slidinėjimo centras „Kalita“ visus šios sporto šakos entuziastus pakvies šokti ant slidžių. Sniego parkas kasmet sulaukia slidininkų iš visos Lietuvos, kurie žiemą nenori snausti prie televizoriaus ekranų.

Be to, Sniego parke rasite patogią infrastruktūrą su dviem keltuvais ir specialiai sukurtais tramplynais. Tiesa, kaip teigė regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka, laukti pirmojo sniego - visai nebūtina. Kai tik lauke atvėsta, iškart įjungiamos sniego patrankos.

O vasarą kalnas taip pat nelieka užmirštas, kadangi sukurta ypatinga atrakcija – lankytojai gali nuo jo leistis specialiomis rogutėmis.

3. Užgavėnės Plateliuose

O štai Žemaitijos nacionalinis ir Kurtuvėnų regioninis parkai kasmet lankytojus sukviečia į Užgavėnių šventę, rengiamą Plateliuose. Žemaitijos nacionalinio parko Kultūros paveldo skyriaus vedėja Aldona Kuprelytė tikino, kad į šventę neturintiems humoro jausmo ir nesuprantantiems žemaitiškų juokų geriau nevažiuoti. Anot jos, švenčiant Užgavėnes niekas negali būti garantuotas, kad nebus „išdurtas“ apsukraus persirengėlio.


Pašnekovė aiškino, kad Užgavėnių tradicijos Lietuvoje susiformavo jau labai seniai, o dabar telieka jas tik palaikyti. „Jeigu mes šventės neorganizuotume, ji vis tiek vyktų. Yra labai senos tradicijos“, - kalbėjo A. Kuprelytė.

Jos žodžiais tariant, šventės metu į Platelius žmonės suplūsta iš visos Žemaitijos. Norint apsistoti atvykus iš toliau problemų nekyla – šalia yra kaimo turizmo sodybų.

4. Laukia Kamanų pelkės

Norintys ne tik pasilinksminti, bet ir įgyti žinių kasmet laukiami Kamanų valstybinio gamtos ir Žuvinto biosferos rezervatų organizuojamuose Pelkių dienos renginiuose. Jie visuomet vyksta vasario pradžioje.
„Pelkių diena“ Kamanų rezervate. Kamanų valstybinio gamtos rezervato nuotr.

Kamanų valstybinio gamtos rezervato atstovė Kristina Grigaliūnienė tikino, kad kasmet renginyje dominuoja vis kita tematika. Renginių metu žmonės ne tik gauna įdomios informacijos apie pelkes, bet ir patys gali pademonstruoti savo kūrybiškumą įvairiuose konkursuose.

Kartais netgi suorganizuojamas pažintinis žygis pelkėtomis vietovėmis.

5. Sartai ir žirgai

Sartų žirgų lenktynės. V.Lingytės nuotr.

Sartų regioninis parkas žinomas dėl tradicinių Sartų žirgų lenktynių, kurios anksčiau vykdavo ant ežero ledo, o dabar - specialiame hipodrome. Sartų regioninio parko direktorius Saulius Mažiulis teigė, kad į renginį atvykstančių šios sporto šakos entuziastų skaičius kasmet vis didėja. Palyginti su nepriklausomybės pradžia, dabar jis gerokai išaugęs.

Tiesa, renginio masiškumui daug įtakos turi orai. Jei ir toliau nepašals, pašnekovas abejojo, ar pavyktų surengti tradicinį renginį. O norintiems Sartų regioniniame parke pabuvoti ilgiau, problemų neturėtų kilti, nes netoliese yra kaimo turizmo sodybų. Tačiau S. Mažiulis įspėja, kad norint šventės metu gauti kambarį, vietą reikia užsisakyti iš anksto.

6. Pavilnių ir Verkių regioniniai parkai laukia žygeivių

Pavilnių ir Verkių regioniniai parkai žiemą lankytojus sukviečia į sniego žygius, kurių metu galima turiningai praleisti laiką klaidžiojant po saugomas teritorijas. Parkų Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vedėja Jolanta Radžiūnienė pripažino, kad žiemą sulaukia didelio žmonių susidomėjimo.

Anot jos, žygio dalyviams iš anksto pateikiama informacija, kad jie patys vaikščiodami vieni kitiems galėtų pasakoti apie parko objektus. Žinoma, šalia visada yra ir parko darbuotojai, kurie mielai patikslina tam tikras detales. Be to, kai kada organizuojamos ir pėdsekystės pamokos. Pašnekovė atskleidė, kad šiemet tokių renginių dar nevyko. O kada jie bus, sužinoti galima sekant Pavilnių ir Verkių regioninių parkų internetinėje svetainėje skelbiamą informaciją.

7. Gamtos prieglobstis visai šalia Vilniaus

Netoli Vilniaus esantis Neries regioninis parkas žiemą žinomas ne tik dėl tiesioginės DELFI lesyklos transliacijos, bet ir dėl lankytojus traukiančios gerai išvystytos pažintinių takų infrastruktūros. Neries regioninio parko direkcijos vyriausiasis specialistas rekreacijai Saulius Pupininkas teigė, kad labiausiai žmones masina Dūkštos pažintinis takas, vingiuojantis šalia Dūkštos upelio.

Taip pat žiemą galima pasivaikščioti ir Dūkštų ąžuolyno pažintiniu taku. Vaikštinėjant apylinkėse jūsų akys „užklius“ už Bradeliškių ir Buivydų piliakalnių. O prie Saidės pažintinio tako yra didelis kalnas, nuo kurio smagiai galima nusileisti slidėmis ar rogėmis.