Bandote atsikratyti šio žalingo ir brangaus įpročio, bet nesiseka? Nežinote nuo ko pradėti? Nenorite griebtis elektroninių cigarečių ir nikotino pleistrų ar gumos (kurie nemažai kainuoja)? Theeecologist.com siūlo išmėginti 5-is natūralius metimo metodus.

Daugumai metimas rūkyti atrodo kaip neįveikiama užduotis. Palyginus su priklausomais nuo narkotikų ar alkoholio, rūkaliai susilaukia kur kas mažiau visuomenės ir valdžios palaikymo ar pagalbos, nors seniai žinoma, kad psichologinė priklausomybė nuo cigarečių nemažesnė nei daugumos kitų narkotinių medžiagų (įskaitant ir alkoholį).

Ekspertai sutinka, kad metant rūkyti, geriau taikyti kelias metodikas nei vieną. Nebijokite panaudoti įvairiausių „ginklų“ prieš savo nekenčiamą įprotį, tačiau nepamirškite, kad naudojant bet kokį ginklą vis tiek prireiks ir valios pastangų – be jos – nei iš vietos.

Kad jums nebūtų per lengva – cigarečių gamintojai ir jų užtarėjai kiša milijonus, kad tik jūs šito nesiimtumėte. Negana to, rinkoje atsirado ir daug paslaugų, kurios (kaip skelbiasi pačios) yra nepigios, bet labai efektyvios. Siūlome jomis nepasitikėti, pataupyti ir mesti natūralesniais metodais: visi siūlomi būdai yra tvarūs, žali, tad nekenks nei jūsų plaučiams, nei planetai.

Tiesiog meskite

Anglosaksai turi išsireiškimą „cold turkey“, kuris reiškia, kad asmuo tiesiog akimirksniu atsisakė žalingo įpročio, priklausomybės, o ne stengėsi tai daryti po truputį. Daugumai toks drastiškas metimas gali asocijuotis su kančia, baime ir net skausmu, bet tai nėra taip blogai kaip gali atrodyti.

Kad ir kokį būdą bepasirinktumėte, atminkite, kad nėra garantuoto būdo mesti (ir netikėkite tais, kurie sako priešingai).

JAV Visuomenės sveikatos asociacijos tyrimai rodo, kad net 85 proc. metusių rūkyti metus ir ilgiau naudojo staigaus metimo metodiką. Be to, tai ir pigiausias būdas mesti rūkyti.

„Svarbiausia – nesigriebti šios metodikos emociniu pagrindu“, - pataria Britų širdies fondo specialistė Doireann Maddock. Jos manymu, visada reikia pasirengti planą kada mesite rūkyti, ką veiksite su sutaupytais pinigais, kaip vengsite situacijų, kurios asocijuojasi su rūkymu (pvz. vakarėliai). Būtinai praneškite apie savo pasiryžimą artimiesiems – tai padės jums susikaupti ir paskatins siekti tikslo.

Žolelių pagalba

Dauguma tai laiko natūraliu metimo būdu, daug sveikesniu nei bet kokie vaistai. Nuo seno žinoma, kad valerijonas, sukatžolė ir lobelija padeda įveikti stresą, baimę ir depresiją – dažniausiai pasitaikančius šalutinius poveikius atsirandančius metus rūkyti.

Šiais laikais, visi augalai yra lengvai prieinami vaistinėse. Nors šių augalų efektyvumas neaiškus: dalis sako, kad jos suteikia tik placebo efektą, o kiti prisiekinėja, kad jos 100 proc. veikia. Kol nėra plačių ir patikimų mokslinių tyrimų, tol liaudies medicina bus ginčų objektas.

Paskutinis rimtas tyrimas – paprastoji jonažolė. Pastebėta, kad tie kurie metė rūkyti ir vartojo jonažolės ekstraktą beveik trečdaliu rečiau vėl griebdavosi cigaretės vienerių metų laikotarpyje.

Kognityvinė elgesio terapija

Šis metodas naudojamas gydant depresiją ir įvairias priklausomybes ligas. Proceso metu, pacientas artimai bendradarbiauja su psichologu ir stengiasi išsiaiškinti tikrąsias rūkymo priežastis. Tuo pat metu bandoma koreguoti savo elgesį – atsisakoma pačios blogo įpročio rūkyti esmės – pripratimo bet kokiu metu, bet kurioje veikloje ir situacijoje rūkyti.

Metusiems rūkyti, jų gyvenimas gali pasidaryti pilkas ir nebeįdomus (kaip ir visiems buvusiems narkomanams), terapijos metu toks požiūris dingsta. Psichologas buvusiam rūkaliui padeda rūkymo metimo naštą išskaidyti į šimtus mažų problemėlių, su kuriomis susitvarkyti daug lengviau nei su viena milžiniška. Kognityvinė elgesio terapija padvigubina šansus mesti rūkyti.

Savipagalbos knygos

Knygynų lentynose dabar galima rasti nevieną knygą, kurios viršelis skelbia, kad ji padės jums mesti rūkyti. Populiariausia rinkoje: Alleno Carro „Lengvas būdas mesti rūkyti“. Ji išversta į dešimtis kalbų ir parduota dešimtys milijonų jų kopijų. Knygą aukština garsūs sportininkai ir Holivudo aktoriai, o gyvenimu be cigaretės džiaugiasi milijonai pirkėjų.

„Svarbiausia – atsisakyti metimo baimės“, - sako „Lengvo būdo“ klinikos specialistas Robinas Hayley, - „Rūkaliai bijo mesti rūkyti, nes mano, kad atsidurs neapsakomose kančiose, bet juk taip nėra. Visi tai metę žino“.

Naudojant bet kokį ginklą vis tiek prireiks ir valios pastangų – be jos – nei iš vietos.

„Lengvo būdo“ klinikose mokoma, kad palengvėjimo jausmą rūkalius patiria ne tuomet kai užsirūko, o tuomet kai nikotinas ima šalintis iš organizmo. „Tai didžioji nikotino iliuzija. Tai tas pats, kas apsiauti per didelius batus ir džiaugtis kai juos nusiimsite“, - sako R. Hayley.

Klinika giriasi, kad daugiau nei pusė jos klientų per 12 mėnesių nei karto nebesigriebia cigaretės.

Hipnozė

Internete pilna savihipnozės knygų, klinikų, kompaktinių plokštelių ir t.t. Jų efektyvumas labai nevienodas. Didžiausia bėda ta, kad pats užsiimdamas hipnoze iš tikro veiki tik sąmonę, bet nepasieki milžiniškos pasąmonės galios. Šią jėga atrakinti geriausiai gali tik patyręs profesionalas. Pasitelkę pasąmones galias galėsite pajusti visišką laisvę nuo rūkymo. Bent jau teoriškai.

Mokslininkai vis dar nesutaria dėl hipnozės efektyvumo. Nors tyrimų atlikta nemažai, tačiau tyrimų rezultatai radikaliai skiriasi. Optimistiškiausi rodo, kad hipnozės efektyvumas siekia apie 66 proc. (tiek žmonių nerūkė 12 mėnesių), tačiau reikia bent 4 hipnozės seansų, kurie gali pasirodyti nepigūs.

Kad ir kokį būdą bepasirinktumėte, atminkite, kad nėra garantuoto būdo mesti (ir netikėkite tais, kurie sako priešingai). Be to, visada prireiks ir jūsų valios pastangų bei artimųjų palaikymo.