Su GRYNAS.lt moteris sutiko pasidalinti patirtimi, ką jai reiškia žvejyba, kuo moteris žvejyboje yra pranašesnė už vyrus ir netgi atskleidė savo didžiausią svajonę, tiesa, ne apie norimą pagauti gyvenimo žuvį, o apie vandenis, į kuriuos jį norėtų užmesti savo meškerę.

Kur veža vyrai, ten ir važiuoja

„Pradėjau žvejoti gal nuo 23-ejų metų, o dabar man 54-eri, - savo istoriją pradeda pasakoti Vilija. - Mano vyras – profesionalus žvejys. Žvejoja ir mano sūnus, taigi jie mane nuolat kur nors vežasi žvejoti – ir į varžybas nusiveža“.

Paklausta, kokių didžiausių laimikių yra pagavusi, moteris teigia, tai, ko gero, būtų Norvegijoje sugauta penkių kilogramų lydeka, tačiau tekę ir vienose varžybose Telšiuose nušluostyti vyrams žvejams nosį. Tąkart pavyko sugauti apie kilogramą sveriantį ešerį.

„Žvejoti važiuojame su šeima ir į Norvegiją, bet žvejojame ne į jūroje, o į upėse ir ežeruose. Ten, kur kimba tos didelės žuvys, nebuvome. Įdomiau pagauti kažką kito“, - juokiasi pašnekovė. Jos teigimu, vienas didžiausių Norvegijos skirtumų – kad ten tikrai daugiau žuvies, taip pat skiriasi kraštovaizdžio ypatumai – ten upės teka kalnuose, ežerai akmenuoti. Lietuvoje Vilija pasakoja labiausiai mėgstanti žvejoti Angirių užtvankoje, nes ten daug erdvės ir labai smagu plaukioti su valtele.

„Taikausi prie visų – kur jie važiuoja ir kur mane veža, - juokiasi moteris, paklausta, ar mėgsta važiuoti pažvejoti į skirtingus Lietuvos kraštus. - Važiuojame ir į Žemaitiją, ir į Aukštaitiją“. Žvejai mėgėjai taip pat patinka žvejoti ant ledo, tačiau pašnekovė prisipažįsta, kad šiemet jai dar to daryti neteko.

„Esu daugiau aktyvus žmogus nei pasyvus, o žvejyboje reikia daug sėdėti ir jeigu dar vienam... nei su kuo pakalbėti, nei ką… Geriau jau su sūnumi, arba trise – su sūnumi ir vyru“, - pasakojo Vilija. Pasiteiravus, ar kalbėdamiesi žvejybos metu neišbaido žuvų, moteris atitaria – garsiai nerėkaujame.

Žvejyba Vilijai teikia didelį atsipalaidavimą, smagu pabūti gamtoje, pasiilsėti.

Žvejyba tampa įprasta ir moterims

Ji pastebi, kad žvejyba domisi vis daugiau moterų.

Pašnekovė teigė niekada nejautusi neigiamų vyrų vertinimų, kad žvejoja, anaiptol, daug kas išgirdęs apie šį moters pomėgį, pasako kad ji šaunuolė.

„Vyrai man sako: norėčiau, kad ir mūsų žmonos su mumis važiuotų“, - kvatoja V. Šidlauskienė.

Viskas prasidėjo nuo sulaužytos meškerės

Paprašyta prisiminti nuo ko vis dėlto prasidėjo meilė žvejybai, Vilija prisiminė juokingą istoriją, kuomet patį pirmą kartą ją vyras pasiėmė į žvejybą.

„Nusivežė mane vyras. Galvojau knygą paskaitysiu, pasėdėsiu ant kranto, bet žiūriu, kad  jie tuos karpius tik traukia ir traukia, sakau: duokit ir man meškerę, nes mačiau, kad dėkle viena laisva buvo. Vyras nenorėjo ir sako: labai brangi – sulaužysi, nieko nepagausi. Sakau: pagausiu. Tai vyras ir sako: jeigu tu karpį pagausi, aš jį žalią suvalgysiu. Nuėjau į šoną, užmečiau ir užkibo karpis! Traukiu jį, visa virpu, o prie kranto stovėjo valtis ir buvo daug žolių – neturėjau, kaip tos žuvies iki kranto išsitraukt. Nemokėdama tą karpį švystelėjau oru per valtį – lūžo meškerė... Nueinu pas vyrą su karpiu, meškerės net nerodau, ir sakau jam: tau šito karpio valgyt nereikės, nes aš meškerę sulaužiau“, - juokdamasi seną istoriją atpasakojo Vilija. Jos teigimu, vyras buvo atlaidus ir stipriai nepyko, tačiau šią istoriją Vilijai vis karts nuo karto prikaišioja.

Nuo to viskas ir prasidėjo – padažnėjo kelionės prie ežerų ir upių. Vėliau teko sulaužyti dar ne vieną spiningą, kol išmoko žvejybos subtilybių.

„Žinių gal ne tiek daug, kiek praktikos reikia turėti – reikia mokėti ir užmest, ir užkabint, ištraukt“, - pasakojo žvejė mėgėja. Paklausta, ar šiais laikais reikia išleisti daug pinigų žvejybos reikmenims, moteris teigė, kad viskas priklauso nuo žmogaus poreikių – galima meškerę įsigyti ir už 90 litų, o galima ir už 2 tūkst. litų.

„Čia panašiai kaip su automobiliais – yra ir pigių, ir brangių – kiekvienam pagal kišenę. Yra meškerių ir po 90 litų, ir po tūkstantį, du – ir ant vienos, ir ant kitos žuvį pagausi, tik skiriasi patogumu, lengvumu, išdirbimu ir pan.“, - pasakojo pati žvejybos reikmenų parduotuvę turinti pašnekovė.

Kuo moterys žvejyboje pranašesnės už vyrus?

Vyrai dažniausiai žvejyboje giriami už ištvermę, stiprią fizinę jėgą. Tačiau kokie moters pranašumai šioje srityje? V. Šidlauskienė juokiasi, kad vyrai dažnai jos prašo padėti išsirinkti masalą.

„Visi vyrai, kurie pas mane ateina, to prašo. Jie sako, kad mano ranka gera. Įsitikinau, kad kas moterims patinka, tas ir žuvims, – juokiasi pašnekovė. - Juk ten ir spalvų daug, ir formų. Būna, kad išrenku, koks man patinka (masalas – red. past.), žiūrėk, ant to ir užkimba. Turbūt moterų ir žuvų tokie pat pomėgiai, panašus skonis“, - kvatoja Vilija.

Paklausta, ar turinti svajonę, kokią žuvį norėtų sugauti ar kur dar pažvejoti, moteris užsisvajoja – norėtų nuvykti į Aliaską. Ten buvęs jos vyras tiek visko pripasakojo, kad Vilija neabejoja – vieną dieną ten nukeliauti norėtų ir ji.