1. Laikraščiai ir senos knygos

Laikraščius ir senų, beverčių knygų puslapius galima panaudoti ne tik kaip dovanų pakavimo popierių, bet ir kaip dovanų pakuočių dekoracijas. Iš jų galima iškarpyti snaiges ar gavėjo vardo raides, iš juostelių suklijuoti kaspinus ir „gėles“.
Dovaną galima supakuoti ir į laikraštį

Į laikraštį suvyniotą dovaną puoškite antspaudais, markeriu ar kreidelėmis nupieštais raštais, apriškite iš storų siūlų ar šiaudinių virvelių supintais kaspinais. Pats laikraščio ar knygos turinys taip pat gali būti susijęs su dovana ar tiesiog būti papildoma pramoga dovanos gavėjui, pavyzdžiui, kryžiažodžių puslapiai ar juokinga teksto ištrauka.

2. Seni žemėlapiai, lankstukai iš kelionių

Turbūt ne vienas namuose turi prikaupęs dar sovietmetį menančių pasaulio atlasų ir popierinių žemėlapių, kuriuos jau seniai pakeitė GPS, „Google Maps“ ir kitos išmaniosios technologijos.

Tokius senus žemėlapius galite panaudoti dar kartą - keliauti mėgstančius draugus nudžiuginsite į juos supakuotomis dovanomis. Jeigu į kelionę vykote kartu, panaudokite tos vietovės žemėlapį ir jame sužymėkite jūsų aplankytas, pamėgtas vietas. Pakuotės tyrinėjimas leis prisiminti smagius kelionės nuotykius. O galbūt jums artimas žmogus svajoja aplankyti vieną ar kitą šalį? Žemėlapis su pažymėtomis lankytinomis vietomis tiks įvairioms su kelione susijusioms dovanoms įpakuoti.

3. Popierius nuo batų (plonas beveik permatomas popierius)

Nauji batai dėžėse paprastai būna suvynioti į ploną apsauginį popierių. Išsaugokite šį popierių ir turėsite puikią medžiagą pakuoti dovanoms. Ant balto popieriaus galima piešti, antspauduoti tušu ar aliejiniais dažais panaudojant norimos formos kempinėlę, bulvę ar paprasčiausią trintuką. Į spalvotą, raštuotą popierių suvyniotą dovaną galima papuošti kaspinėliu ar virvute.
Batų dėžutėse esantis popierius puikiai gali pasitarnauti pakuojant dovanas

4. Tapetų likučiai

Nuo remonto likusios tapetų popieriaus atraižos puikiai tiks supakuoti kalėdinėms (ir ne tik) dovanoms. Kadangi tapetai yra gerokai storesni nei įprastas dovanų popierius, todėl į juos geriausia pakuoti sunkesnes dėžes. Tik priminkite dovanos gavėjui, kad vėliau arba panaudotų tapetus dar kartą, arba pristatytų į statybinių atliekų surinkimo aikšteles.


5. Seni kalendoriai ir žurnalai

Dovanų popieriaus gamyba – puikus būdas perdirbti senus žurnalus ir kalendorius. Ypač, jei pastarųjų jau nebepanaudosite pagal paskirtį. Jeigu kaupėte kalendorius, tikriausiai patiko jų nuotraukos ar piešiniai, turėjote planų juos kur nors dar kartą pritaikyti. Dovanų pakavimo metas - puiki proga tai padaryti!

6. Vaikų apipieštas popierius
Dovanų popierius, išmargintas vaikų piešiniais. Edenpictures nuotr.

Namai lūžta nuo vaikų piešinių? O gal turite užsilikusio švaraus vyniojimui tinkamo popieriaus (tiks perdirbimui atidėtas baltas, vyniojamasis rudas popierius ar paprasčiausias didelis vokas)? Vaikiškais piešiniais išmargintas dovanų popierius ypač patiks seneliams, krikšto tėvams bei artimiems šeimos draugams.

7. Medžiagų skiautės

Dovanas nebūtina vynioti tik į popierių. Pakavimui labai tiks nuo rankdarbių likusios medžiagų skiautės. Įvairias tiulio, nėrinių ir kitų medžiagų atraižas galima panaudoti kaspinams ar tiesiog dėžutės dekoravimui. Puošybos idėjų yra įvairiausių: nuo paprasčiausių iš veltinio iškirptų eglučių iki iš šilko skiaučių suformuotų rožių.

8. Batų dėžės, dėžutės nuo kiaušinių

Smulkioms dovanoms galima panaudoti senas kartonines kiaušinių dėžutes, kurias dekoruoti galima įvairiausiais būdais – dažais, žurnalų iškarpomis ar medžiaginiais kaspinais. Didesnėms dovanoms tiks vienspalvės batų dėžės. Gamintojų logotipus galite paslėpti po dekoracijomis ar storesniu kaspinu.

9. Stiklainiai, metalinės dėžutės
Į stiklainius įprasta pakuoti maisto produktus, tačiau jie taip pat puikiai tiks smulkiloms dovanoms

Dovanoms pakuoti tiks ir įdomesnių formų stiklainiai bei metalinės dėžutės (pavyzdžiui, nuo kavos ar sausainių). Etiketes nuo stiklainių lengviau nuimsite prieš tai juos užmerkę šiltame, muiluotame vandenyje. Likučius lengvai pašalinsite patrynę su metaline kempinėle. Sausus, švarius stiklainius galima dažyti, dekoruoti permanentiniu markeriu ar apipurkšti netikru sniegu. Dovanos gavėjas tokį papuoštą stiklainį galės vėliau panaudoti kaip pieštukinę, žvakidę ir panašiai.


10. Iš popieriaus juostelių nuaustas raštas

Mokykloje per dailės ar darbelių pamokas turbūt nevienam yra tekę „austi“ darbelius iš popieriaus juostelių. Ta pačia technika galima papuošti ir dovanų dėžutes – tik naudokite seną, perdirbimui atidėtą popierių.
Juostelių pynimo technika dekoruota dovana. Cali4beach nuotr.

Jeigu turite daugiau aplinkai draugiškų dovanų pakavimo idėjų, kviečiame jomis pasidalinti su GRYNAS.lt redakcija - grynas@grynas.lt