Kovų sumažėjo per pusę

Lietuvos ornitologų draugijos pirmininkas Liutauras Raudonikis teigė, kad kovų populiacija per pastaruosius metus labai sumažėjo.

„Sprendžiant pagal turimus duomenis, kovas vienas yra iš labiausiai nykstančių paukščių Lietuvoje, todėl reiktų jį įtraukti į Raudonąją knygą. Per 20 metų šių paukščių gausa sumažėjo kažkur per pusę, be to, pačių kolonijų sumažėjo tris kartus“, - sakė L. Raudonikis.

Anot jo, gyventojai kovais piktinasi atskirose vietose. Esą tai yra labiau lokali problema: „Anksčiau kovai perėdavo mažuose miesteliuose prie bažnyčių, šventoriuose ant aukštų medžių, bet tie patys šventikai buvo vieni pirmųjų, kurie juos išnaikino. Jiems kovai pamaišė, tačiau jų tarša po lietaus nusiplauna. Dabar, kai kovai įsikuria miestuose, tos vietos tampa karštaisiais taškais. Dažniausiai žmonėms trukdo kovų keliamas triukšmas.“
Kol kas Aplinkos ministerija kovų į Raudonąją knygą neįtrauks

Anot ornitologų draugijos vadovo, dvi didžiausios kovų kolonijos yra Panevėžyje ir Kėdainiuose. Tačiau ne ką mažesnė kolonija yra nuošaliau - Radviliškio rajone. Pašnekovo nuomone, niekam ten šie paukščiai netrukdo.

„Kovų baidymo tikslas yra, kad jie išsikeltų kažkur kitur iš gyvenamų teritorijų. Reiktų žiemą, kai paukščiai neperi, visus lizdus iš medžių išimti ir tuomet baidymas bus efektyvesnis. Blogiausia yra tai, kas anksčiau vyko Plungėje, kai žmonės pradėjo šaudyti paukščius tiesiog nuo lizdų, tai buvo nusikaltimas prieš gamtą. Daug kas taip daro galbūt ir iš nežinojimo. Lietuvoje taip išnaikinta nemažai kolonijų“, - kalbėjo L. Raudonikis.

Antradienį GRYNAS.lt pasirodžiusioje publikacijoje buvo rašyta, kad dėl lėšų stygiaus Panevėžio savivaldybė negali reguliuoti gausios kovų populiacijos. Ir tuo gyventojai nėra patenkinti. O situaciją komentavęs L. Raudonikis teigiamai įvertino dabartinę padėtį mieste, sakydamas, kad paukščiams bus suteikta ramybė. Ir už tai savivaldybei jis žada įteikti padėkos raštą.

Aplinkos ministerija į  ornitologų pasiūlymą žiūri įtariai

Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų strategijos skyriaus vyr. specialistas Tomas Tukačiauskas GRYNAS.lt pateikė oficialią Aplinkos ministerijos poziciją. Kol kas kovai į Raudonąją knygą įtraukti nebus.

„Norime paneigti gandus dėl kovų įrašymo į Raudonąją knygą. Mes nesvarstome kovų įtraukimo į Raudonąją knygą galimybės. Matome kovų populiacijos mažėjimo tendenciją, bet ji dar nepasiekusi tokio lygio, kad galima būtų svarstyti specialiųjų priemonių taikymą“, - sakė T. Tukačiauskas.

Anot specialisto, ši rūšis yra glaudžiai susijusi su urbanizuotų teritorijų ir žemės ūkio teritorijų naudojimu: „Populiacijos gausa priklauso nuo pokyčių, kas vyksta miestuose ir žemės ūkyje, nuo maisto kiekio. Natūralu, kad miestuose labiau tvarkantis šiukšles - uždarius konteinerius, kitaip organizuojant šiukšlių surinkimo sistemą, uždarius miestelių ir kaimų sąvartynus, - kovų populiacija šiek tiek sumažėjo.“
Kovų baiminamasi dėl taršos

Ministerija pritaria savivaldybių veiksmams baidant kovų kolonijas iš tų vietų, kur jos kelia gyventojams nepatogumų ir mano, kad laikantis sąlygų ir priemonių dėl kovų reguliavimo, galima kolonijas perstumti į nuošalesnes vietas.

„Atsargumo priemonių dėl leidimų išdavimo imtasi dėl to, kad pastaraisiais metais buvo fiksuota keletas įvykių, kuomet kovų kolonijos buvo baidomos nesilaikant nustatytų sąlygų. Pavyzdžiui, kolonija veikiama ne nustatytu laiku arba buvo atvejų, kai kovai buvo šaudyti, nors tai nebuvo numatyta. Manau, kad svarbu laikytis susitartų sąlygų“, - kalbėjo T. Tukačiauskas.