Vietnamo džiunglėse – stebėtina bioįvairovė. Statistiškai, čia nauja rūšis randama kas antrą dieną, tačiau daugeliui jų gresia išnykimas, jeigu valdžia nesiims apsaugos priemonių.

Tarptautinė gyvūnų apsaugos organizacija WWF išplatino naujausius tyrinėjimus, kuriuose pristatė 208 naujas gyvūnų ir augalų rūšis, rastas ekspedicijų į Mekongo regioną Vietname 2010 - 2011 m. Vieni įspūdingiausių radinių – Cnemaspis psychedelica arba psichodelinis gekonas (nuotr. viršuje) ir beždžionė, praminta Elviu, nes jos šukuosena primena garsiojo rokenrolo atlikėjo Elvio Preslio pamėgtą šukuoseną (nuotr. WWF neišplatino). Vietiniai gyventojai pasakojo, kad kai lyja ši beždžionė galvą slepia tarp kojų, nes nemėgsta kai jai prilyja į jos atvirkščią nosį.

Tarp kitų gyvūnų biologai aptiko ir driežą, kuris dauginasi be patinėlio, penkias „grobuoniškas“ augalų rūšis, kurios valgo net žiurkes ir smulkius paukščius bei agurką primenančią žuvį.

WWF taip pat paskelbė ir savo nuogąstavimus dėl naujų rūšių ateities. Šiemet jau buvo paskelbta, kad Vietname galutinai išnaikinta Javos raganosių populiacija. „Šalies vyriausybei reikia pakeisti savo požiūrį ir į gamtos apsaugą nežiūrėti kaip į išlaidas, bet kaip į investiciją“, - spaudos konferencijoje kalbėjo Vietnamo WWF skyriaus vadovas Stuartas Chapmanas - „šio regiono „aukso gysla“ yra jos bioįvairovė. Gamtos išsaugojimas lems ilgalaikį regiono stabilumą. Šiltėjančiame klimate tai bus labai svarbu“.

Neskaitant draudimų, Vietname vis dar klesti nelegali prekyba gyvūnais ir jų dalimis, plačiai paplitęs brakonieriavimas.

Didysis Mekongo regionas apima Kambodžos, Laoso, Mianmaro (buvusi Birma), Tailando, Vietnamo ir dalies Kinijos teritorijas. Regionas plačiai apaugęs džiunglėmis, kurios nuolat naikinamos. Biologai tiki, kad Mekonge dar yra šimtai ar net tūkstančiai neatrastų rūšių.