Ar teka nuotekos - nežino

Vietiniai ir poilsiautojai išgirdę klausimą, kur galima nusimaudyti per Palangą tekančiose upėse – Rąžėje, Ošupyje, Žiogupyje, gūžčioja pečiais. Jie sako, kad upėse čia niekas nesimaudo, o paklausti kodėl – numoja ranka eiti pasižiūrėti, kaip ten atrodo vanduo. Palangos informacijos centro darbuotoja net išpučia akis išgirdusi GRYNAS.lt žurnalistų klausimą, ar galima maudytis Rąžėje.

„Niekada negirdėjau, kad ten kas maudytųsi. Bet galite eiti ir turktis tarp ančių, jų ten labai gausu“, - nepiktai juokauja moteris. Į informacijos centrą užsukusio vietinio palangiškio ji smalsiai paklausia, ar kas nors maudosi Rąžės upelyje ir išgirsta neigiamą atsakymą. „Girdit“, - patvirtindama savo anksčiau pasakytus žodžius atitaria turizmo ir informacijos centro darbuotoja.

Patraukiame link upelio. Einant Basanavičiaus gatvės krantine iš tiesų stebėtinai gausu ančių. Čia atėjusi vietinė gyventoja jas lesina batonu. Išalkęs pulkelis paukščių godžiai ryja vėlyvus pusryčius, o gal jau ir visus priešpiečius. Einame toliau – krantine prasilenkiame su viena kita šeima su vaikais, tačiau niekas pernelyg noriai į upės vandenį nesigręžioja. Ir to priežastis akivaizdi – vanduo dumblinas, net dugno nesimato. Paviršiuje plaukia vienas kitas plastikinis alaus butelis, taip pat kur ne kur mėtosi šiukšlių.Taip pat galima pastebėti kur ne kur kyšančius vamzdžius, galimai ateinančius iš šalimais įsikūrusių viešojo maitinimo, apgyvendinimo įstaigų, privačių namų. Ar jais teka tik lietaus vanduo, o gal ir kokios nuotekos – sunku pasakyti.

Palangos miesto komunalinio ūkio direktoriaus pavaduotojas Stepas Šeputis purto galvą paklaustas, ar gali būti, jog į upelį teka nuotekos iš šalimais esančių pastatų.

„Šito dalyko aš nežinau, tai yra klausimas ne man. Bent jau aš tokių dalykų negirdėjau“, - sako S. Šeputis.

Upę galima perbristi su kaliošais

„Rąžė yra visiškai sausa, net negalime leisti fontano. Šiuo momentu vandens nėra, nėra jokio tekėjimo. Rąžės upelis beveik išdžiūvęs“, - konstatuoja pašnekovas.

Jis griežtai nukerta, kad Rąžės upelyje niekada žmonės nėra maudęsi, nes, jo žodžiais tariant, kai kuriose upelio vietose galima „su kaliošais praeiti, tik toks gylis yra, o kadangi nėra tėkmės, negali būti net kalbos apie maudynes“.
Vanduo dumblinas, net dugno nesimato. Paviršiuje plaukia vienas kitas plastikinis alaus butelis, taip pat kur ne kur mėtosi šiukšlių.Taip pat galima pastebėti kur ne kur kyšančius vamzdžius, galimai ateinančius iš šalimais įsikūrusių viešojo maitinimo, apgyvendinimo įstaigų, privačių namų. Ar jais teka tik lietaus vanduo, o gal ir kokios nuotekos – sunku pasakyti.

„Per daug metų nieks niekada nesimaudė“, - patikina S. Šeputis.

Kad žmonės Rąžės upelyje nesimaudytų dėl nešvarumų, jis teigė girdintis pirmą kartą.

„Kada vandens paduoda ir jis išteka į jūrą, tada visai kitas vaizdas, o dabartiniu momentu tik antys plaukioja, drumsčia dumblą ir viskas, daugiau ten nieko nėra“, - teigė Palangos komunalinio ūkio direktoriaus pavaduotojas.

Anot jo, Palangoje nėra upės, kurioje žmonės maudytųsi, todėl tenka rinktis Baltijos jūrą, kuriai pastarosiomis dienomis tenka atlaikyti itin didelį poilsiautojų antplūdį.