Netikėta, snaudžianti staigmena ant kelio

Ukmergės policijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas mielas ir pūkuotas radinys ant važiuojamosios kelio dalies – pelėda, galimai jauniklis. Tiesa, paukštis ant kelio miegojo.

„Ar matėte pelėdą, užmigusią vidury kelio? Mūsų patruliai šiąnakt tokį sutiko. Buvo gautas pranešimas, kad automobilis susidūrė su staiga į kelio važiuojamąją dalį išbėgusia stirna. Tad važiuodami į iškvietimą, netoli Miegučių kaimo, pareigūnai išvydo miegantį dar vieną miško gyventoją. Šis nenukentėjo, o buvo perkeltas į saugesnę vietą“, – rašoma „Facebook“ įraše.

Šiuo metu jaunikliai pastebimi dažnai

GRYNAS.lt jau yra rašęs, kad šiuo metu gamtoje dažnai galima sutikti, iš pirmo žvilgsnio, vienišą ir pasiklydusį paukščio ar žinduolio jauniklį, tačiau, pasak gamtininkų, dažniausiai visai šalia jų laukia tėvai.

Kaip GRYNAS.lt pasakojo ornitologas Gediminas Petkus, miškuose, parkuose, miestų skveruose galima išgirsti ir pamatyti paukščių jauniklius. Tačiau gyventojus neretai išgąsdina ant žemės šokinėjantys mažieji sparnuočiai. Žmonės, pamanę, kad paukšteliai atsiskyrė nuo savo būrio, juos nešasi namo. Tačiau tai yra didžiulė klaida. Tiesa, šiuo atveju pelėdos jaunikliui grėsė pavojus, todėl pareigūnai, patraukę jį nuo kelio, pasielgė teisingai.

„Šiomis dienomis yra labai didelė tikimybė miškuose, parkuose pamatyti ir išgirsti paukščių jauniklius ir lizduose, ir inkiluose. Šis metas paukščiams ypač jautrus. Žmonės, vaikštinėdami po miškus, parkus, miestų skverus dažnai randa paukščių jauniklius, pradedant nuo žvirblio iki pelėdų. Bet nereikia jų imti“, – akcentavo G. Petkus.

Pašnekovas tęsė, kad gamtoje vyksta tam tikri procesai, į kuriuos žmogus turėtų nesikišti. Pirmiausia, anot ornitologo, daugelis paukščių jauniklių palieka lizdus net nemokėdami skraidyti. Pakelti sparnus jie išmoksta šokinėdami ant žemės.

„Gamtoje taip yra natūraliai, kad strazdų jaunikliai, kuriuos žmonės dažnai parsineša namo, ypač smilginio strazdo, jie pradeda skraidyti šokinėdami, mankštindami sparnus ant žemės. Tėvai tikrai juos prižiūri, po krūmais pasislepia. Žmogus, pamatęs ant žemės šokinėjanti paukštį, pagalvoja, kad paukštis sužeistas, iškritęs iš lizdo ar pan., parsineša namo ir tuomet ieško pagalbos“, – pasakojo paukščių specialistas.