„Antradienio vakarą Trakų rajone buvo užfiksuotas štai toks vaizdelis. Nors dulkių sukimasis primena Lietuvoje paprastai pavasario antroje pusėje (kai būna sausiau) užfiksuojamus dulkių sūkurius (angl. dust devil), vis dėlto, dėl vaizdo įraše aiškiai matomo netoliese esančio audros debesies, tai turėjo būti gustnado (nežinau net kaip iš anglų į lietuvių kalbą reikėtų teisingai išversti, galbūt – gūsių fronto viesulas)“, – rašė „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistas.

Viesulą nufilmavo Ignas Marcinkevičius Trakų rajone gegužės 21 d.

Orų žinovas paaiškino, kuo šis reiškinys toks įdomus.

„Gustnado (gūsių fronto viesulas) yra kaip netoliese esančios audros palydovas ir formuojasi ties šalia audros slenkančiu gūsių frontu, t. y. vieta, kur šiltas aplinkos oras susiduria su iš kamuolinio lietaus debesies besileidžiančiu šaltu oru. Gustnado sukelia turbulenciją, kuri labai pavojinga, pavyzdžiui, nespėjusiems nusileisti oro balionams (dėl gūsių fronto įvyko ta nelaimė Šilutės r. gegužės 5 d. vakarą)“, – teigė jis.

Svarbu paminėti, sakė „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistas, kad gustnado nėra tikras viesulas (arba tornadas).

„Viesulai siejami su šiltais ir galingais aukštyn kylančiais oro srautais, kurie maitina debesį ir susiformuoja iš cumulonimbus debesies apačios bei yra su juo sujungtas, sukimąsi lemia paties debesies mezocikloninis sukimasis. Gustnado būna nesusijungęs su audros debesies apačia (padu) ir yra susijęs su vėsiais žemyn besileidžiančiais srautais artėjant audrai (o kartais ir už jos). Tai labai trumpalaikis reiškinys“, – buvo aiškinama įraše.

„Nors ir ne gustnado, bet gegužės 18 d. popiet Alytuje (Stoties g.) važiuojant automobiliu teko matyti labai išraiškingą, maždaug 4–5 m aukščio dulkių sūkurį (angl. dust devil). Deja, darinys buvo nestabilus ir vos sustojus ir išsitraukus kamerą nieko įspūdingo jau nepavyko užfiksuoti. Būtų buvęs geras kadras“, – pridūrė orų žinovas.