Sezono metu – pažeidėjai, ne sezono žvėrys

Apie rezervato įsigytas kameras GRYNAS.lt jau yra rašęs anksčiau. Tuo metu kalbintas rezervato vyr. inspektorius Saulius Bartmanas teigė, kad nors investicija į kameras buvo nemaža (vienos kameros kaina siekė daugiau kaip tūkstantį litų), viltasi, kad ji atsipirks.

Ir iš tiesų praėjus keliems metams S. Bartmanas patvirtina, kad kameros itin efektyviai padeda susekti pažeidėjus. O kartu įamžina tokių vaizdų, kokių retam pavyktų užfiksuoti tiesiog vaikštant miške.
Tiems, kurie ateina nelegaliai grybauti ar uogauti, įstatyme įspėjimas nenumatytas, todėl skiriama bauda, siekianti nuo 87 iki 145 eurų. Pirmą kartą prasižengusiems skiriama pusė minimalios baudos, t. y. 43,5 euro.
Citata

„Kameras naudojame, kada yra uogavimo ir grybavimo sezonas. Tada daugiau kreipiame dėmesio į pažeidėjus, kitu laiku – jos filmuoja gyvūniją. Kartais įdomių dalykų kameros užfiksuoja“, - pasakojo S. Bartmanas. Vis dėlto jis pripažįsta, kad viename vaizdelyje nufilmuotas vilkas rezervato teritorijoje iš viso matytas tris kartus, tik skirtingose vietose.

„Rezervate lankosi vilkų šeima, bet vilkų tikrai nėra daug. Vilkai neturi namų, jie gyvena teritorijoje ir laikas nuo laiko ją apeina, apžiūri. Jiems reikia ir pasižymėti teritoriją, kad kiti į ją neitų – pas juos jau taip surėdyta. Nėra taip, kad jie rezervate nuolat gyventų. Karšuvos giria apima 40 tūkst. ha, joje gyvena 3 vilkų šeima, anksčiau buvo 5 vilkų šeima, todėl kartais jie ateina į rezervato teritoriją“, - pasakojo vyr. inspektorius.

Paklaustas, kokie kiti miško žvėrys yra patekę į kadrą, pašnekovas minėjo, kad nemažai užfiksuota briedžių, elnių, stirnų.

Bauda nuo 87 eurų

„200 proc. kameros yra pasiteisinusios, - pripažįsta S. Bartmanas, paklaustas, kaip vertina rezervato pirkinį. - Vienas dalykas, pažeidėjai neišvengia atsakomybės, nes greitai juos suieškome. Antra, rezervate lankytis draudžiama, bet žmonės eina grybauti ir uogauti, jie visąlaik galvoja, kad grybų su kastuvu prisikas ir maišais prisineš. Šiek tiek grybų iš tiesų rezervate būna daugiau, kadangi tai saugoma teritorija ir jų daugiau pasilieka“.

Tiems, kurie ateina nelegaliai grybauti ar uogauti, įstatyme įspėjimas nenumatytas, todėl skiriama bauda, siekianti nuo 87 iki 145 eurų. Pirmą kartą prasižengusiems skiriama pusė minimalios baudos, t. y. 43,5 euro.

Per metus, priklausomai nuo to, ar metai derlingi grybų ir uogų, slaptomis kameromis pagaunama nuo 16 iki 60-70 pažeidėjų.

„Vien dėl kamerų pažeidimų labai mažėja. Turime ir lenteles, įspėjančias, kad teritorijoje naudojamos kameros, žmonės pasiskaito, iš kitų susižino“, - sakė Viešvilės gamtinio rezervato darbuotojas.

Jis su GRYNAS.lt skaitytojais sutiko pasidalinti ir daugiau laukinės gamtos vaizdų, užfiksuotų slaptomis kameromis.

Epizodai iš jūrinio erelio gyvenimo:

Barsukų gyvenimo įdomybės:

Filmukas apie Viešvilės gamtinį rezervatą: