„Galime pasakyti, kad šiandien visi patyrėme kažką labai baisaus ir neįprasto. Tai padarė daug žalos. Kažkas tiesiog išsigando, kažkam buvo apgadintas automobilis, kažkam sugriautas namas, kažkur sunaikinti pasėliai, o kažkam audra atėmė gyvybę. Dar vakar jie spėjo sušilti saulėje, o šiandien jų sielos jau keliauja į dangų...“ – apie gandrų žūtį rašė gyvūnų gynėjai.

Sužaloti paukščiai

„Žuvo nesuskaičiuojama daugybė gandrų. Tie, kurie išgyveno – daugumai jų liko tik vienas sparnas. Kai kurie yra smarkiai sužeisti, kai kurie apatiški ir kankinasi iš skausmo... Apžiūrėjame vieną teritoriją, bet žinome, kad tai dar ne viskas...“ – teigė ligoninės pagalbos laukiniams gyvūnams centras.

Laukinių gyvūnų gynėjai kiek gali padeda nukentėjusiems paukščiams. Jie taip pat pasirūpins, kad negyvi gandrai nebūtų tiesiog palikti gulėti lauke – juos reikia palaidoti.

Sužaloti paukščiai

„Padarysime viską, kad padėtume nukentėjusiems paukščiams, ir tikimės, kad paskutinis skrydis tiems, kurie neišgyveno audros, bus daug ramesnis...“ – sakė draugijos atstovai.

Draugija „Drauga spārns“ atsiliepė į kvietimą padėti nelaimės ištiktiems paukščiams. Tačiau paukščių prieglauda yra perpildyta, todėl laukinių gyvūnų globos centrui reikia finansinės pagalbos.

Baltasis gandras dažnai vadinamas Lietuvos nacionaliniu paukščiu. Lietuvoje labai dažna rūšis ir jų populiacija yra tikrai didelė – priskaičiuojama apie 20 tūkstančių perinčių porų (2016 m. duomenys), ir pagal tankumą bene vienintelė tokia visoje Europoje. Lietuvos ornitologų draugija (LOD), tęsdama ilgametes tradicijas, LOD metinio susirinkimo dalyvių sprendimu 2023 „metų paukščiu“ pasirinko baltąjį gandrą (Ciconia ciconia). Kaip ir daugelyje kitų šalių, „Metų paukščio“ skelbiamos akcijos pagrindiniai tikslai – atkreipti visuomenės ir aplinkosaugos institucijų dėmesį į sparnuočių rūšis, kurioms tuo metu reikalingas žmonių išskirtinis dėmesys ar specialios apsaugos priemonės, o taip pat išsiaiškinti tikrąją rūšies populiacijos būklę šalyje.

Lietuvoje daugiausiai gandrų žūsta nutūpę arba užkliuvę už elektros laidų. Gamtininkai ir gamtos mylėtojai kviečia gelbėti gandrus: pastebėjus juos sužalotus, būtinai kreiptis į artimiausią veterinarijos kliniką, kurioje sužalotam paukščiui bus suteikta pagalba. Negalime likti abejingi nacionaliniam simboliui, paukščiui. Prisidėti gali ir jaunimas, savanoriaudamas gyvūnų globos organizacijose, aplinkos apsaugos įstaigose ir šviesdamas savo bendraamžius nelikti abejingais ir padėti gamtai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)