Saulės halas (dar vadinamas saulės lanko vardu), anot mokslininkų, yra optinis reiškinys, susidarantis lūžus ir atsispindėjus šviesos spinduliams lediniuose debesų kristaluose. Dažniausiai susidaro plunksniniuose ir plunksniniuose-sluoksniniuose debesyse. Halai atrodo kaip šviesūs ratilai, lankai, stulpai, dėmės aplink Saulę ar Mėnulį. Ratilo spalvos būna įvairaus ryškumo ir būna rausvos, geltonos, žalios bei žydros spalvų.

Skaitytojas V. Teiberis pasidalino nuotrauka, kurioje jam pavyko užfiksuoti šį ne tiek retą, kiek sunkiai pastebimą reiškinį. Skaičiuojama, kad per metus Lietuvoje aplink Saulę saulės halas susiformuoja nuo 40 iki 60 kartų, vadinasi vidutiniškai kartą per savaitę, tačiau jo matymo laikas labai trumpas. Todėl tokį reiškinį užfiksuoti pavyksta vienetams.

Yra manoma, kad toks reiškinys turi įtakos ir orų pokyčiams. Pasirodė halas – lauk orų pablogėjimo, o žiemą – atodrėkio, nes halas susidaro debesų sistemos – šiltojo atmosferos fronto – priešakyje, po plunksninių debesų slenkantys sluoksniniai atneša kritulių.

Skaitytojo Sauliaus fotografuotas Saulės halas. Jo teigimu, halas laikėsi apie 30 min.