Kartais tereikia atidžiau įsižiūrėti į aplink balkono gėles tūpčiojantį drugį, kad pamatytum... mažą gamtos stebuklą. Jį pastebėjęs GRYNAS.lt skaitytojas Arnoldas Lukša griebė visas po ranka buvusias vaizdo įrašymo priemones ir netrukus atsiuntė mums rezultatą - šūsnį ilgaliežuvio sfinkso (Macroglossum stellatarum) nuotraukų ir vaizdo įrašą.

Šie gan egzotiškos išvaizdos drugiai Lietuvoje svečiuojasi gegužės – birželio mėnesiais, atskridę iš Afrikos arba Viduržemio jūros šalių. Jų galima pastebėti sausuose kalvų šlaituose, upių slėniuose.

Egzotinių kraštų gyventojai tokį drugį galėtų supainioti su mažiausiu paukščiu – kolibriu. Sfinkso stambų kūną dengia maži plaukeliai, o sparnai juda taip pat greitai, kaip ir kolibrio.
Sfinksas sugeba siurbti žiedo nektarą kybodamas ore ir nenutūpdamas ant gėlės.

Biomedicinos mokslų daktaras, drugių tyrinėtojas Bronius Šablevičius viename interviu yra sakęs, jog sfinksai skraido kitaip, nei dauguma drugių - tiesiai ir greitai lyg lėktuvai. Šie drugiai migruoja iš šiltųjų kraštų, o jei dėl kažkokios priežasties sugalvoja Lietuvoje padėti kiaušinėlius, jų vikšrai neišveria lietuviškos žiemos šalčių ir žūsta.

Gamtininkas teigė, jog Lietuvoje turime net 18 vietinių sfinksų rūšių - pavyzdžiui, akiuotasis, pušinis, tuopinis, karpažolinis sfinksai.