Įdienojus arba pavakarės metu pakėlus akis į dangų galima išvysti ne tik debesis, lėktuvą ar paukščius, bet ir keistuosius uodų trūklių stulpus. Prasidėjusios jų tuoktuvės jokios grėsmės nekelia – žmogui trūkliai nekanda, o šikšnosparniams tai puikus maistas.

„Šiuo trūklių spiečius nufotografavau Dzūkijoje pakeliui į Vilnių. Prie Paluknio pievų. Šiose drėgnose vietose jie ir dauginasi“, - laiške rašo GRYNAS.lt skaitytojas Nerijus. Vyras džiaugiasi, kad tai nepavojingi vabzdžiai ir svarbiausia - puikus maistas jo pamėgtiems šikšnosparniams.

Dvisparnių būrio uodų trūklių rūšių yra apie 3000, ir visos jos per savo trumpą gyvenimo laikotarpį – vos savaitę – niekuo nesimaitina. Tik susiporuoja, padeda kiaušinėlius ir žūva.

Vienintelis nepatogumas, kurį uodų trūkliai gali sukelti žmogui, tai, kad jie lenda visur kur tik randa kokį plyšį. Daugiausiai nepatogumų jie sukelia pamaryje. Nuo pat rugpjūčio pradžios jie taikosi į poilsiautojų ausis, nosis ir akis. Pamario gyventojai jau išmoko apsisaugoti – sandariai užsidaro duris ir langus, nepalieka pravirų automobilių. Taip pat rekomenduojama elgtis ir kitiems, jeigu uodų trūkliai kelia problemų.

Pastebėjote, nufotografavote, nufilmavote įdomių gamtos reiškinių? Siųskite juos grynas@grynas.lt ir papasakosime apie tai visai Lietuvai.