Po partnerės mirties – depresija

Arturo yra 29 metų amžiaus baltasis lokys, laikomas Mendozos, kur temperatūra vasarą gali pakilti iki 40 laipsnių Celsijaus, zoologijos sode Argentinoje. Lokio, gyvenančio betoniniame voljere su vos pusės metro gylio baseinėliu, kailis yra apšepęs, gyvūnas yra lėtas ir nuolat mieguistas. Teigiama, jog lokį jau porą metų kamuoja depresija – prieš dvejus metus nugaišo jo partnerė, baltojo lokio patelė vardu Pelusa. Ekspertai baiminasi dėl jo psichinės būklės.
M.F. Arentsen
Lankytojai nufilmavo jį siūbuojantį pirmyn-atgal, tai rodo, jog gyvūnas nerimauja, yra susikrimtęs. Man plyšta širdis tai matant. Aš esu kilusi iš Mendozos, žinau, kaip karšta čia gali būti. O jam nėra kaip ištrūkti iš to karščio, jis yra nusiminęs ir jam skauda.

Paprastai baltieji lokiai gyvena iki 25-30 metų amžiaus. Jų natūrali buveinė yra nuo poliarinio rato iki pat šiaurės ašigalio, nors kai kurie gali gyventi ir piečiau.

Šiuo metu internetinę peticiją, kuria siekiama išgelbėti Arturo, jau pasirašė daugiau nei 230 tūkst. žmonių. Peticijoje prašoma, kad liūdnasis lokys būtų perkeltas į Assiniboine zoologijos sodą Vinipege, Kanadoje, kur gyvenimo sąlygos lokiui būtų gerokai tinkamesnės. Peticijos autoriai primena, jog 2012 m. gruodį Buenos Airėse nuo karščio mirė kitas baltasis lokys.

Tuomet susirūpinimą lokių laikymo sąlygomis išreiškė tiek vietos, tiek tarptautinė bendruomenės.
Nelaimingiausias pasaulio baltasis lokys - Arturo

Perkėlimui per silpnas 

Saint-Boniface universiteto profesorė Maria Fernanda Arentsen yra viena iš daugybės žmonių, išreiškusių savo paramą siekiui perkelti Arturo į kitą zoologijos sodą. „Matosi, jog jis eina iš proto. Jis juda taip, kaip juda baltieji lokiai išgyvenantys didžiulį stresą. Lankytojai nufilmavo jį siūbuojantį pirmyn-atgal, tai rodo, jog gyvūnas nerimauja, yra susikrimtęs. Man plyšta širdis tai matant. Aš esu kilusi iš Mendozos, žinau, kaip karšta čia gali būti. O jam nėra kaip ištrūkti iš to karščio, jis yra nusiminęs ir jam skauda“, - kalbėjo M. F. Arentsen. 

Dar vasario mėnesį Mendozos zoologijos sodo direktorius teigė, jog ekspertai nustatė, kad Arturo yra per senas ir per silpnas, jog jį būtų galima perkelti kitur. Tačiau ne visi sutiko su tokiomis išvadomis.

Pasak vienos gyvūnų teisių aktyvistės Gabrielos Flores, gyvūno būklė buvo įvertinta per atstumą, prie jo net neprisilietus. „Jie tik pažiūrėjo, kaip jis vaikšto, kaip valgo ir kaip plaukia. Toks tyrimas yra padarytas atmestinai ir mūsų visiškai neįtikina“, - sakė mergina.

Tačiau panašu, jog lokys į Kanadą pervežtas negalėtų būti ne tik dėl prastos sveikatos. Kaip teigė kanadiečių laikraštis „The Winnipeg Sun“, Mendozos zoologijos sodo darbuotojai tinkamai nesekė Arturo sveikatos būklės ir nepildė visų reikiamų dokumentų, todėl Kanados maisto ir veterinarijos inspekcija negali išduoti gyvūno perkėlimui reikalingų leidimų.