Panašiai kaip mergaitės labiau mėgsta lėles nei berniukai, taip ir jaunos šimpanzių patelės buvo labiau linkusios naudoti pagaliukus kaip lėles, rodo tyrimas, kurio rezultatai trečiadienį paskelbti žurnale „Current Biology“.

„Tai pirmas įrodymas, kad laukinių gyvūnų žaidimų objektai skiriasi vyriškosios ir moteriškosios lyties atstovams“ – sakė Richardas Wranghamas, Harvardo universiteto primatologas ir studijos bendraautoris.

"LiveScience" rašo, kad tyrimas buvo atliktas išanalizavus 14 metų duomenis iš Kanyawara šimpanzių bendruomenės Kibale nacionaliniame parke, Ugandoje.

R. Wranghamas ir kita bendraautorė Sonya Kahlenberg iš Bateso koledžo Meine, Jungtinėse Valstijose, išsiaiškino, kad šimpanzės naudoja pagaliukus keturiais būdais: ištirti įvairias skyles ir patikrinti, ar jose yra vandens bei medaus; kaip ginklus pavojingose situacijose; socialiniame gyvenime bei tiesiog nešiojasi su savimi.

R. Wranghamas sako, kad dažniau pagalius nešiojasi patelės, o ne patinai.

„Manėme, kad jeigu su pagaliais elgiamasi kaip su lėlėmis, patelės turėtų nešioti pagalius dažniau nei patinai ir jos turėtų nustoti taip dariusios, kai susilauktų savo jauniklių, – pažymi mokslininkas. – Dabar žinome, kad abi šios prielaidos pasitvirtino“.

Jaunos patelės kartais paimdavo su savimi pagalius į dienos lizdus, kur paprastai ilsisi, ir kartais su jais žaisdavo taip, kaip motinos žaistų su savo kūdikiais.