Rugsėjo 21 - oji nuo seno Lietuvoje laikyta Bobų vasaros pradžia. Kaip ir kasmet, taip ir šiemet daugelis šiltų orų mėgėjų laukia vadinamosios Bobų vasaros. Visgi, nežinia, ar šį rudenį vėl pamatysime vasaros metu žydėjusius ir pakartotinai pumpurus užmezgusius augalus, nusidriekusius vorų mezginius. Meteorologų prognozės nežada greito orų pagerėjimo.

„Bobų vasaros šią savaitę tikrai nebus. Galbūt atšilimo galima tikėtis kitą savaitgalį, tokia viltis yra“, - GRYNAS.lt teigia meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė.

Pasak specialistės, rudenį retkarčiais sugrįžtantis orų atšilimas kartais tapatinamas su rudens lygiadieniu, tačiau tai du skirtingi dalykai, nors jų vyksmo datos kalendoriuje ir žymimos greta. Pirmasis minimas rugsėjo 21 d., antrasis – viena ar pora dienų vėliau. Bobų vasara – tai senolių išmislas, lygiadienis – astronomų nustatytas objektas. Rudeninis orų pagerėjimas pastebimas dėl to, kad po vėsesnio laikotarpio stiprėjantis ciklonas grįžta nuo pietvakarių Europos.

„Atšilimas, liaudiškai sakant Bobų vasara, tikrai ne kasmetinis reiškinys kaip Naujieji. Vienais metais gali būti, o kitais – jau ne“, - V. Ralienė.

Etnoastronomas Jonas Vaiškūnas vis tik yra linkęs susieti šiuos du reiškinius. Esą su rudens lygiadieniu ateina ir šiltesni orai, kurie tarsi simbolizuoja paskutinį pasispardymą prieš artėjančią vėsą. Nakčiai pamažu keičiant dieną, žmogaus veikla sulėtėja, orai ima vėsti.

J. Vaiškūnas stebisi, kad visi žino, kada ateina vadinamoji Bobų vasara, tačiau retas kuris pasidomi, iš kur kilęs toks pavadinimas. Pasak specialisto, toks išsireiškimas galėjo kilti nuo šiltmečiu bulves kasančių moterų ar suaktyvėjusios voriukų veiklos, kurie dar kitaip būdavo vadinami „bobiais“. Tačiau Bobų vasaros terminas turi labai stiprią mitologinę esmę.

„Dzūkai Vėlines tarmiškai vadina diedais. Gudų mitologijoje ši tradicija taip pat panaši. Senovėje buvo tikima, kad tuo metu visur tvyro vyriškos dvasios. Likus mėnesiui iki minėtos šventės, duoklė būdavo atiduodama moteriškos giminės vėlėms, būtent nuo to galėjo atsirasti ir pavadinimas bobų metas, vasara“, - dėsto J. Vaškūnas.

Etnoastronomas priduria, kad ir sekant pasakas mažiesiems, neretai ji būdavo pradedama žodžiais „Buvo boba ir diedas...“. Tad galbūt todėl nereikėtų svarstyti, kodėl vasara - bobų, o ne moterų.

Terminas „bobų vasara“ populiarus tik Lietuvoje ir Rusijoje. Latviai šiltą rudens periodą vadina „atvasara“ (sugrįžtanti vasara). Kitose šalyje Bobų vasara vadinama skirtingai: Čekijoje – voratinklių vasara; Bulgarijoje ir Serbijoje – čigonų vasara; Italijoje, Prancūzijoje, Pirėnuose – šv. Martino vasara; Šiaurės Amerikoje – indėnų vasara (Indian summer).

Tarp gydytojų seksologų egzistuoja nuomonė, kad būtent Bobų vasaros metu moteris išgyvena didžiausią seksualinį potraukį. Didžiausias potraukis vyrams kyla pavasarį.

Senolių išmintis byloja:

- saulėtas su griaustiniais rugsėjis pranašauja daug sniego žiemą, o žemę apklojantys voratinkliai – gerą orą

- koks oras rugsėjį, toks bus ir spalį

- jei kirminai graužia obuolius, bus gili žiema

- saulėtas rugsėjis kitiems metams duoną ruošia

- klevai auksu pasidabino – po mėnesio lauk darganų ir šalčių

- jei bitės avilių landas palieka atviras, žiema bus šalta

- rugsėjo griausmas pranašauja daug sniego žiemą

GRYNAS.lt primena skaitytojų atsiųstų rudens nuotraukų galeriją: