Permaininga žiema, augalus gruodį apgavusi pavasarine šiluma ir staiga sustingdžiusi šalčiu labai pakenkė dekoratyviems augalams, ypač atvežtiems iš šiltesnių kraštų. Štai magnolijų sodas Šiaulių Geriatrijos centro kieme įveistas prieš penkerius metus, šį pavasarį nesužydo. Kelis pastaruosius pavasarius kumščio dydžio žiedais šiauliečius stebinęs sodas - dabar liūdnas. Ligoninės darbuotojai dar tikėjosi , kad magnolijos apsipils žiedais, bet vilčių nebėra.

„Matom vieną vienintelį menkutį žiedą visame sode – tikimės, kad pavasaris atėjo, sušils ir vis tik magnolijos nenumirs visai“- kalba po pilką magnolijų sodą vaikštinėjanti Šiaulių Geriatrijos centro socialinio darbo administratorė Inga Tamosinaitė.

GRYNAS.lt rašė, kad magnolijos Šilutėje išvengė klastingos žiemos ir sėkmingai pasidabino žiedais.

Šiaulių universiteto botanikos sodo vadovė Asta Klimienė sako, kad ši žiema dekoratyviniams augalams buvo tikras siaubas. Aiškiai matyti, kad magnolijų žiedai pakenkti. Po direktorės langu žydinti magnolija - bene vienintelė šiemet sužydusi iš visų, pasodintų Šiauliuose. Mokslininkė paaiškina šiemet stebuklui prilygstantį reiškinį - sužydo šiauresniame Japonijos regione išvesta magnolija, tai ir lietuviška kaprizinga žiema ją išgąsdino mažiau. Bet ir ant šio medelio matyti papilkėjusių , mažų žiedų - tai irgi žiemos išdaigų padariniai.

Mokslininkė ramina, kad magnolijos, rododendrai, kiti šiltųjų kraštų augalai, nukentėję nuo kaprizingos lietuviškos žiemos atsigaus, jeigu nenušalo šaknys. Mokslininkė kritikuoja tik itin nemokšišką žmonių elgesį su egzotiniais augalais- kai egzotiški šiltųjų kraštų dekoratyvūs augalai sodinami į betonines vazas. Tokiu atveju net ir šiltesnę žiemą jiems gresia šaknų nušalimai. ŠU Botanikos sodo vadovė sako, kad mažiau išmanantis sodininkas gal ir neturėtų daryti bandymų su labai lepiais augalais. Na , o jeigu jau ryžosi, tai augalus, lyg vaikus, žiemą turės nešioti , perkelti, aprišti ir vis stebėti, kaip jie jaučiasi. Priešingai - pavasarį augalai nedžiugins žiedais, o blogiausia - ir visai nesužaliuos.

Ne vien lietuviška žiema kenkia egzotiniams augalams. Lietuviška vasara gali pražudyti nemokšiškai auginamus kalnų augalus. Mokslininkė sako, kad mėgstantys arktinio klimato gėles vasarą turi įsirengti šaltnamį.