Kupiškio rajone ūkininkaujančio Ričardo Barzdenio aptvaruose auginami laukiniai žvėrys elgiasi visai kaip naminiai: elniai iš žmogaus rankų ima vaišes, o šerno patelė būtinai pasivaišina atnešta gira.

Ūkininkas dviejuose dideliuose aptvaruose augina dėmėtuosius elnius ir šernus. Pastarieji jau 10 metų veisiami 7 hektarų aptvare. Šiuo metu jame kriuksi 11 suaugusių ir 17 jauniklių šernų, rašo "Lietuvos rytas".

Prieš ketverius metus R.Barzdenis naujame 12 hektarų aptvare įkurdino ir 30 dėmėtųjų elnių. Baikštūs gyvūnai pamažu priprato prie šeimininkų ir lankytojų. Dauguma jų nebijo prisiartinti prie žmogaus ir iš rankų paimti vaišių – riekelės duonos ar batono.

Tačiau labiausiai nuolat žvėryną lankančius svečius stebina šerno patelė Jadzė. Ji ne tik atbėga pašaukta vardu. Šernė visus linksmina savo pomėgiu gerti girą iš butelio.

Pamačiusi jai siūlomą skanėstą, Jadzė atsistoja ant galinių kojų, priekinėmis atsiremia į aptvarą ir skubiai išmaukia visą gazuotos giros butelį.

Ji taip pat moka „tarnaudama” ant galinių kojų pasiimti ir kitas vaišes – duonos ar batono gabalą. Tiesa, tai ji daro negrabiai. Vaišintojas turi pasisaugoti, kad tarp šerno dantų neatsidurtų pirštas.

Iš visų suaugusių šernų tik keli turi vardus. „Vardą reikia pelnyti savo elgesiu”, – tikino R.Barzdenis. Pagal šernų aptvare esančią hierarchiją viršūnėje yra Jadzė ir šernas Čarlis.