Tiesa, iki Lietuvos rekordininkės 5,5 metro aukščio saulėgrąžos Eugenijos sodo gražuolei dar gerokai trūksta, tačiau atrodo ji tikrai įspūdingai, nes džiugina ne tik dydžiu, bet ir žiedų gausa. Šiuo metu Eugenija suskaičiavo 20 žiedų, o ir dar daugiau augalas jų krauna.

Lietuvos rekordų knygoje yra užfiksuotas ir daugiausiai žiedų pražydinusios saulėgrąžos rekordas - 197 žiedus 2018 m. pražydino 4,2 m aukščio saulėgrąža Nemakščiuose (Raseinių r.), Aštuoniaračio muziejuje.

Saulėgrąža gigantė, pasak Eugenijos, išaugo iš paprastų parduotuvėje pirktų sėklų. Gėles mėgstanti moteris sėja jas dėl grožio jau ne pirmus metus, tačiau tokios didelės saulėgrąžos dar niekada nebuvo išaugusios.

Saulėgrąža Ramunės Guntaitės nuotr.

Šiais metais saulėgrąžų sėklos taip pat puikiai sudygo. Tik moteris daug jų išrovė, o paliktoji saulėgrąža atsidėkojo išskirtine išvaizda.

Sodo sklypą Šernų sodininkų bendrijoje klaipėdietė Eugenija puoselėja nuo 1969-ųjų. Kaime užaugusi moteris sako, kad mokslus baigė ne tam, kad žemę dirbtų, tačiau daržovių sau ir vaikams užauginti jai ne darbas, o malonumas.

Spalio pradžioje senjorei sukaks 87-eri metai, tačiau sode ji visą vasarą sukasi kaip vijurkas. Anksčiau dar ir vyras kartu dirbdavo. Jam iškeliavus vaikai, anūkai į pagalbą atskuba.

Eugenijos darže puikiai dera agurkai, pomidorai, auga cukinijos, moliūgai, šparaginės pupelės, įvairios kitos daržo ir sodo gėybės ir, žinoma, gėlės.

Tiesa, pati Eugenija labai kukli ir dėmesio vengia. Apie jos darbštumą papasakojo ir nuostabiais saulėgrąžos gigantės žiedais su „Vakarų ekspresu“ pasidalijo dukra Ramunė.