2015 m. kovo 11 dieną kvalifikuotas stumbrų ekspertas Rytas Papšys, turėdamas Aplinkos apsaugos agentūros 2014 m. spalio 16 d. išduotą leidimą naudoti saugomas rūšis, kuris suteikia teisę sumedžioti du nusenusius ir ligotus stumbrus, VĮ Kėdainių miškų urėdijos Kėdainių girininkijos Laivelių miške sumedžiojo apie 15 metų amžiaus stumbro patiną.

“Toje vietoje stumbrų yra per daug. Net ir laikantis Europos Sąjungos direktyvų visvien reikia mažinti jų skaičių. Šiuo metu ten banda yra tikrai per didelė, reikia daryti kažkokią įtaką, kad ji skaldytųsi, “ – sakė stumbrų ekspertas. Šis stumbras laisvėje vaikščiojo keturių selekcinių patinų bandoje, kurie buvo atstumti iš pagrindinės bandos.

Sumedžiotas stumbras po veterinarijos specialisto apžiūros tiriamiesiems ir švietimo tikslams bus perduotas Klaipėdos universitetui.

Šių metų sausio mėnesį medžiotojų klubo „Vilainiai“ medžioklės plotuose buvo sumedžiotas stipriai sužeistas dviejų metų amžiaus stumbro patinas.

„Šiuo atveju tai nebuvo medžioklė, tai buvo selekcija tiriant mėginius,. Mums reikia išsitirti stumbrų sveikatą. Vienas stumbras be kojos buvo išimtas iš bandos, o kitas visiškai nusenęs,“ – teigė R. Papšys.

2015 m. vasario 15 d. VĮ Kėdainių miškų urėdijos Kėdainių girininkijos Vilainių miške buvo rastas nugaišęs apie 20 metų amžiaus stumbro patinas. Stumbro svoris siekė apie 1000 kg. Veterinarijos specialistas nustatė, kad stumbras nugaišo dėl toksinių medžiagų patekimo į organizmą.

Anot R. Papšio, nemažai gyvūnų patys nugaišta, o kai kurie dėl tam tikrų sužalojimų ar aplinkybių priversti kankintis.

„Šiuo žiemos periodu radome du negyvus stumbrus - jie patys miršta ir mes po to neturime galimybės paimti mėginių. Žinoma, iš šios bandos būtų galima išimti kur kas daugiau gyvūnų, nes jie prapuola, paskęsta. Visame pasaulyje taip daroma, dėl to, manau, tikrai nereiktų laukti, kol gyvulys nusikankins ir mirs lėta ir skausminga mirtimi. O vėliau jie dar yra laidojami už valstybės lėšas, manau, kad tai visiškai neūkiškas požiūris,“ – komentavo kvalifikuotas stumbrų ekspertas.

Pasak eksperto, pasitaiko atvejų, kai nelegaliai sumedžiojami sveiki stumbrai. Už tokio pobūdžio brakonierivimą skiriama virš 12 tūkst. eurų bauda.