Lėmė šilta žiema

Pernai Neries pakrantė purpurinės spalvos žiedais pasipuošė tik balandžio 11-ąją, šiemet sakuros savo grožį parodė kiek vėlėliau - balandžio pabaigoje. Kaip pastebi K. Ptakauskas, tai be jokios abejonės lėmė šilta žiema ir gana greitai sušilę orai. Tiesa, sakurų sužydėjimas tokiu metu jo, anaiptol, nestebina. Savo kieme auginantis japoniškąsias „vyšnaites“, sakurų ir bonsų specialistas keliais pirmaisiais prasiskleidusiais jų žiedeliais džiaugėsi ir dar anksčiau.

„Tik truputis šilumos - ir žiedai pradeda skleistis. O net jeigu ir oras vėsesnis, žiedai vis tiek išsiskleis, - kalbėjo K. Ptakauskas. - Kadangi žiema buvo labai šilta, nebuvo šalnų, visi medžiai anksčiau ima skleistis. Pavyzdžiui, mano mažoji sakura jau prieš kelias savaites prasiskleidė, jau ir nužydėjo – man tai priminė, kad tikrai jau pavasaris atėjo. O dabar jau pražydės ir sode“, - džiaugėsi pašnekovas.

Sakurų alėją turės ir Alytus

Jo teigimu, sakurų sodelio grožiu šiemet galės pasimėgauti ne tik sostinės gyventojai, bet ir alytiškiai. Viena kompanija Alytuje šiemet švenčia savo 20 metų gimtadienį ir miestui padovanojo 20 sakurų.

„Ne tik Vilniuje bus toks didelis parkas, bet ir Alytuje bus sakurų alėja“, - atskleidė K. Ptakauskas. Medeliai jau parvežti, tik miesto valdžiai reikia apsispręsti, kurioje vietoje bus susodinti ir viską suderinti.
Tai augalas, kuris vienas pirmųjų išskleidžia žiedus po žiemos periodo. Pilkąjį periodą būna labai niūru, o pirmieji žiedai žmogų labai nuteikia, kad ateina pavasaris, žiedas labai prisideda prie žmogaus emocinės būklės gerinimo.
K. Ptakauskas

„Jos jau visos pilnos žiedų, todėl šią savaitę bus jau susodintos, kad žmonės galėtų jomis pasigrožėti“, - sakė sakurų ir bonsų specialistas.

Pastebima, kad vis daugiau žmonių ne tik grožisi sakuromis viešuose parkeliuose, bet ir nori tokių augalėlių turėti savo kiemuose. Kartais jų paklausa viršija pasiūlą rinkoje. Maždaug 3,5 m sakuros medelis gali kainuoti apie 260 eurų.

„Tai augalas, kuris vienas pirmųjų išskleidžia žiedus po žiemos periodo. Pilkąjį periodą būna labai niūru, o pirmieji žiedai žmogų labai gerai nuteikia. Žiedas labai prisideda prie žmogaus emocinės būklės gerinimo“, - kalbėjo K. Ptakauskas.

GRYNAS.lt primena, kad įprastai sakuros žydi apie 10 dienų, jų žydėjimo trukmę lemia oro sąlygos. Žydėjimo laiką gali stipriai sutrumpinti stiprus vėjas. Stiprūs vėjo gūsiai gali nudraskyti liaunus pavasarinio žiedus. Pavasarinės šalnos sakurų neturėtų išgąsdinti. Jei naktimis temperatūra nukristų iki penkių laipsnių šalčio, augalams nieko blogo nenutiktų.

2014 m. sakuros pražydėjo balandžio 11-ąją, 2013-aisiais ir 2012-aisiais – gegužę, o 2011 m. - balandžio pabaigoje.

Sakurų sodas Vilniuje įkurtas 2001 m. minint Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos, rezidavusio Kaune ir karo metais išsaugojusio maždaug 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių, 100-osios gimimo metinės.