Nors už lango lyg ir pavasaris, žibučių dar nėra itin gausu, tačiau prie Kudirkos aikštės gėles pardavinėjančios močiutės keliolika tokių puokštelių turi. Kartais skaitytojai klausia, ar žibutes galima laisvai skinti ir pardavinėti, ar jos nėra retos ir saugotinos.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vyr. specialistas Laimutis Budrys GRYNAS.lt patikino, kad žmonės gali būti ramūs – žibutes galima skinti kur tik nori ir kiek nori. Tas pats pasakytina ir apie „kačiukus“.

„Klausimų sukelia pakalnutės, įtrauktos į Raudonąją knygą. Jos gali būti ir kultūrine forma išaugintos, namuose, darželiuose ir laukinėje gamtoje. Iš laukinės gamtos jas skinti draudžiama, bet sunku atskirti, kur kokios pakalnutės augintos. O žibuokles, karklus, vadinamuosius „kačiukus“ tikrai niekas nedraudžia skinti, rinkti, parduoti, nes tai įprastiniai augaliukai. Jiems nėra jokios grėsmės“, - patikino gamtosaugininkas.

Anot pašnekovo, nors žibuokles žmonės pavasarį labai mėgsta, jos įprastai auga ne pačiose gražiausiose gamtos vietose – šlaituose, tarp šiukšlių, prie kelių ir pan. Anot gamtininko, žibutės ne tik nėra saugotinos gėlės, tačiau yra menkaverčiai augalai, kurie auga išvardintose vietose.

Paklaustas, ar nėra numatyta kokių nors taisyklių, kaip reikėtų skinti „kačiukus“, kad nebūtų sužalojami krūmai, šakas tiesiog nudraskius, L. Budrys teigė, kad karklas nėra saugomas krūmas, jis menkavertis gamtine prasme, todėl žalos gamtai nedaroma.

„Karklus, kur jie trukdo (vandens telkinių pakraščiuose), netgi leidžiama iškirsti be jokių leidimų. Jokios žalos gamtai nepadaroma“, - sakė pašnekovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad tiek žibuoklės, tiek karklai Lietuvoje yra gausiai išplitę, todėl rūpintis jų išsaugojimu tikrai nereikia.

Jei vis tiktai gamtosaugininkai jus pričiuptų perkant pakalnutes, kurios augintos ne darželiuose, galite gauti baudą. Pagal Administracinį teisės kodeksą, už pakalnučių skynimą, prekybą gali būti skiriamas įspėjimas arba bauda nuo 29 iki 290 eurų.