Lietuvos ornitologų draugijos atstovas, „Pažinkime paukščius drauge“ edukatorius Gediminas Petkus sako, kad pietų ir vakarų Lietuvoje pavasario ženklai geriausiai matomi. Anot jo, žmonės praneša jau stebintys pirmąsias gerves. Vasario 5 d. virš Daugų miestelio Alytaus rajone klykdama ratus suko gervių pora. Ant sniego klykaujančią jų porelę antradienį užfiksavo gyventojai Nemunaičio apylinkėse.

Gervės žiemą praleidžia Ispanijoje, kai kurios žiemoja Vokietijoje, Lenkijoje.

„Mūsų žieduotų gervių su siųstuvais jau yra prie Lenkijos, jos laukia, kada atitirps želmenys, bus daugiau laisvų plotelių ir grįš.

Jos išskristų vėl tik jei pasikeistų oro sąlygos. Būtų speigas, šaltis. Paukščiams nebūtų sunku patraukti link pietų, Lenkijos, kur klimatas yra švelnesnis. Taip būna su vieversiais, pempėmis. Kai paukščiai parskrenda ir staiga pasikeičia oro sąlygos, tampa atšiauru. Atgalinė paukščių migracija taip pat vyksta.

Žmonės pastebi ir pirmuosius žąsų būrelius. Žuvinto biosferos rezervate stebėtojai jau prieš gerą savaitę matė būrelį želmeninių žąsų. Pilkąsias žąsis, kurios Žuvinte perės, gyventojai stebėjo dar anksčiau – sausio viduryje.

Genys

Jeigu saulė dar palepins ir sniegas aptirps, padaugės pamaryje žąsų ir jau pasijaus tikras pavasaris“, – sako ornitologas.

Anot jo, Paluknio pievose jau buvo pastebėti pavieniai vieversiai, tačiau sunku pasakyti, ar tai likę sparnuočiai, ar pirmieji sugrįžėliai: „Tokie pavieniai paukščiai, gali būti, peržiemojo čia, kartu su startomis, žaliukėmis ir kt.“

Dažniausiai pavasarį praneša pirmieji kovai ir vieversiai, sako pašnekovas: „Nors pirmieji vieversiai, jeigu geras oras, grįžti jau gali ir po kokios savaitės. Jei toliau tirps sniegas, švies saulė, gali būti ryt poryt bus visai kita situacija. Viskas greitai keičiasi, paukščiai reaguoja į orus. Pastaruoju metu pastebiu, kad nuo vasario vidurio, pabaigos, jei atsileidžia orai, pasirodo pirmieji pranašai.“

Anot jo, miestuose ir miškuose paukščiai ruošiasi pavasariui.

Gediminas Petkus

„Varniniai paukščiai miestuose jau po truputį renka šapelius lizdams, juos taisosi ir greitai kursis. Vis dėlto iš ko pavasarį jau galima jausti, tai iš garso. Kartais paukščius pamatyti sunku, tačiau jų giesmės, ypač kai pasirodo saulė, girdisi. Dabar ypač aktyvios didžiosios, mėlynosios zylės, žaliukės. Miškuose girdisi bukučiai, lipučiai, kitos zylės, kurios miestuose lankosi retai – pilkosios, kuoduotosios“.

G. Petkus sako, kad galima išgirsti ir genius bei namines pelėdas: „Verkių regioniniame parke, Vingio parke, Bernardinų sode pelėdos būna ankstyvesnės. Vingio parke ko gero jau ritasi pirmieji pelėdžiukai, po gero mėnesio jau pamatysim ant šakų. Geniai jau irgi pradeda savo tuoktuves, patinai varžosi tarpusavyje, kala uoksus, patelės renkasi.“

Pilkosios žąsys

Ko tikrai ilgai reikės laukti, sako ornitologas, tai vabzdžialesių paukščių. Jie žiemoja tolimose šalyse, dažnai Ispanijoje, Afrikoje. „Jie grįš kai jau bus vabzdžių, pabus gamta – kovą, balandį“, – sako G. Petkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją