Keli tūkstančiai paukščių Italijoje krito trečiadienį ir, anot vietos gyventojų, pažiro ant gatvių, automobilių bei pakibo medžiuose "it Kalėdų žaisliukai". Sekmadienį paaiškėjo, kad dar apie 40 jų buvo rasta ir San Cesario, apie šimtą kilometrų nuo Faenzos, rašo "The Daily Mail".

Kadangi ant žuvusių paukščių snapų buvo pastebimos melsvos dėmės, manyta, jog balandžiai apsinuodijo arba nukentėjo nuo hipoksijos - deguonies trūkumo dideliame aukštyje.

Dabar tyrėjai, apžiūrėję šimtus nugaišusių paukščių, sako, kad balandžiai greičiausiai persilesė.

"Mes pakankamai užtikrinti, kad paukščiai žuvo dėl smarkių virškinimo sutrikimų, kilusių nuo persilesimo", - teigė Rodolfo'as Ridolfis, regioninės zoologijos tarnybos vadovas.

Nadia Caselli, Italijos paukščių asociacijos atstovė, parėmė tokius teiginius naujienų agentūrai AP nurodydama, kad greičiausiai balandžių kepenims ir inkstams pakenkė saulėgrąžų sėklos iš vietinės aliejaus gamyklos, nors išsamūs testų rezultatai - vis dar pakeliui.

Balandžių žūtis Italijoje buvo viena iš kelių, apie kurias pranešta per pastarąsias dvi savaites. Naujųjų metų naktį keli tūkstančiai paukščių blaškydamiesi iš dangaus nukrito JAV Arkanzaso valstijoje. Pirminėmis išvadomis, juos sutrikdė šventiniai fejerverkai. Po trijų dienų dar penki šimtai paukščių surinkti už pusės tūkstančio kilometrų - prie magistralės Luizianoje. Kita - būrio kuosų - žūtis užfiksuota Švedijoje.

Prieš paukščių nelaimę, vienoje Arkanzaso upių taip pat išgaišo apie šimtą tūkstančių žuvų - kadangi jos buvo vienos rūšies, tyrėjai įtaria ligą arba infekciją. Apie masines įvairių gyvūnų žūtis taip pat pranešta iš Didžiosios Britanijos, Naujosios Zelandijos, Brazilijos ir kitų šalių - joms sudarytas "Google" žemėlapis, kuriame matyti, jog daugiausia pranešimų - iš JAV.

Gyvūnijos ekspertai pabrėžia, jog šie įvykiai negalėtų būti tarpusavyje susiję ir vienintelis neįprastas dalykas esą tas, kad pirmosios masinės paukščių žūties Arkanzase liudininkais tapo žmonės - o tai ir paskatino jų susidomėjimą bei kitus žiniasklaidos pranešimus.

Mokslininkų teigimu, vien JAV masinių paukščių ir kitų gyvūnų žūties atvejų pasitaiko beveik kiekvieną savaitę, o per tokius incidentus kaskart žūva nuo kelių dešimčių iki tūkstančių individų.