„Pasileidėliams“ kalmarams- kukuliams (angl. Dumpling squid - Euprymna tasmanica) po lytinio akto prireikia bent pusvalandžio „atsigauti“ ir atgauti buvusį plaukimo greitį, nustatė mokslininkai. Apie netikėtą atradimą rašo „BBC“.

Trumpai gyvenantys galvakojai, gavę keistą pavadinimą dėl savo apvalios formos, poruojasi su tiek partnerių, kiek tik įstengia.

Mokslininkai, tyrinėję tokį elgesį nustatė, kad abiejų lyčių šios rūšies kalmarams po lytinio akto sumažėja ištvermės nuplaukti ilgus atstumus.

Tyrinėtojai teigia, jog poravimasis kalmarams „brangiai atsieina“, nes jie praranda energiją, būtiną pasprunkti nuo priešų ar maitintis.

Laisvėje gyvenančių kalmarų tyrimas buvo paskelbtas leidinyje „Royal Society journal“ leidinyje.

Kalmarai poruojasi iki trijų valandų, ir visą šį laiką patinas turi išlaikyti suėmęs patelę, - pasakojo tyrėja Amanda Franklin iš Melburno universiteto Australijoje. - Buvome labai nustebinti atradimo, jog tai vėliau paveikia jų fizinius sugebėjimus – apie tai anksčiau nebuvo rašyta ar kalbėta.“

Euprymna tasmanica arba kalmarai-kukuliai priklauso trumpauodegių kalmarų genčiai ir randami pietų Australijos pakrantėse.

Šie nedideli galvakojai gyvena mažiau nei metus ir (tarsi nujausdami) paskutinius savo gyvenimo mėnesius praleidžia beveik ištisai poruodamiesi. Šiuo gyvenimo momentu kalmarai poruojasi su tiek partnerių, kiek įmanoma.

Patelės po kelių dienų padeda gniutulą kiaušinių. Jos taip pat turi galimybę savotiškai „sandėliuoti“ spermą ir sudėti kiaušinius gerokai vėliau.

Analizuodami laisvėje sugautus šios rūšies kalmarus, mokslininkai atskleidė, kad patinėliai poravimosi metu buvo itin energingi: jie keitė spalvą, kaip kalmarams būdinga, kartais išskirdavo rašalo čiurkšles bei pumpavo vandens sroves į patelės mantiją (organą, iš kurio išstumdamas vandenį kalmaras juda).

Nors pagrindinis darbas tenka kalmarų patinams, patelės po lytinio akto buvo ne mažiau pavargusios. Mokslininkai mano, jog taip nutinka dėl to, kad patinai stipriai jas suspaudžia viso poravimosi metu, patelei tampa sunkiau gauti reikiamą kiekį deguonies.

„Mes nusprendėme studijuoti šių charizmatiškų kalmarų poravimosi ypatumus, nes yra tiek nedaug apie juos žinoma, o galvakojų poravimasis yra labai įdomus: nuo kanibalizmo po lytinio akto, iki poravimosi su daug partnerių arba itin ilgos lytinio akto trukmės“, - pasakojo A. Franklin

Ji mano, jog mokslininkų komandos įžvalgos gali padėti atsakyti į klausimus, kodėl tam tikros rūšys turi savitą reprodukcinį elgesį, pavyzdžiui, kiek energijos reikalauja poravimasis, kaip individas jaučiasi po to.