„Ką jūs veikėt šiąnakt? Aš tai sėdėjau prie Siesarties ežero ir fotografavau šiaurės pašvaistę. Esu dėkingas „meteo“ prognozei, kad tiksliai išpranašavo „langą“ debesyse. Esu dėkingas „Aurorų“ prognozei, kuri buvo tiksli minutė į minutę. Esu dėkingas apsitvėrusiems Bebrusų paežerių gyventojams, kad negalėjau prieiti prie jų ežero ir dėl to radau gražesnę Siesarties pakrantę. Esu dėkingas sau, kad buvau eilinį kartą trenktas ir trenkiausi dėl menkutės galimybės iki pat Molėtų ir kalendamas dantimis ištupėjau paežerėje 2 valandas“, - savo „Facebook“ puslapyje „Čepulio fotoklajonės" rašė žinomas fotografas M. Čepulis.

Taip pat fotografas iš nuotraukų sukūrė trumpą vaizdo įrašą: „Iš viso padariau 100 kadrų su pusės minutės išlaikymu. Iš jų sulipdytas trumpas filmukas. Lakštingalos balso ir bangų pliuškenimo įrašas originalus, taigi ir jūs galite tas 20 sekundžių pajusti tai, ką aš jutau.“

2 valandos nakties per 20 sekundžių.Lakštingalos balso ir bangų pliuškenimo įrašas originalus, taigi ir jūs galite tas 20 sekudžių pajusti tai, ką aš jutau (ai dar turit sušlapti kojas rasoje ir sedėti lauke 6 laipsnių temperatūroje :) )p.s. neužmirškit paspausti HašDė :)Posted by Čepulio fotoklajonės on 2015 m. gegužės 13 d.

Sužibus pašvaistei nakties danguje matomi balkšvi, žydri, geltoni, žali, violetiniai spinduliai, lankai, juostos, dryžiai. Dienos metu šiaurinės pašvaistės nesimato, nes ją užgožia saulės šviesa. Nors poliarinė pašvaistė būdingiausia poliarinėms sritims, kartais matoma ir vidutinėse platumose ar netgi netoli atogrąžų.

Poliarinė pašvaistė susidaro Saulės vėjo atneštoms dalelėms susidūrus su Žemės atmosfera (daugiausia – deguonimi ir azotu). Jonosferoje kilusi magnetinė audra sukelia švytėjimą. Nustatyta, kad poliarinės pašvaistės dažniau matomos didelio Saulės aktyvumo metais, t. y. tuomet, kai Saulėje padaugėja dėmių, fakelų, protuberancų ir kitų aktyvumo požymių.

Žemės magnetosferos svyravimai, magnetinės audros kyla veikiant Saulės plazmos srautams – įkrautoms dalelėms, kurias išspinduliuoja Saulė. Dalelės, atsitrenkdamos į magnetosferą, išprovokuoja jos svyravimus, o tai gali sukelti radijo ryšio sutrikimus.