Sukriošęs medis Saugų (Šilutės r.) gyvenvietės centre, kurį kerta krašto kelias Šilutė-Klaipėda, griuvo penktadienio vakarą. Naktį vėtra sujaukė darbo ritmą daugybei žmonių. Be elektros iki šiol - apie tūkstantis Vakarų Lietuvos gyventojų. Sutrikdytas uosto ir senosios perkėlos darbas. Požymių, kad audra rimtų – nedaug. Vėjas vartė ir varto šiukšliadėžes, pašiūres, palaikius stogus, plėšo šiltnamių dangą.

Gamtos stichiją stebėti iš arti – įdomu, kai nepavojinga. Audra sutraiškė ledą ir į dešinįjį Kuršių marių krantą lyčių sąnašomis lyg stikline lavos upe pasroviui garma. Tai antras šį sezoną ledonešis - pirmasis be didesnių sangrūdų po atšilimo marias išlaisvino guodžio viduryje. O juk, tikėtina, bus ir trečiasis – jei vėl šaltis surakins į ledą sausį ar vasarį. Žiema dar net neįpusėjo.

Įdomu stebėti, kaip liejasi tirpsmo vanduo į žemumas, jos jau sklidinos, o vieškelių ribos užlietose atkarpose keliautojui – neįžvelgiamos. Jokių riboženklių apsemtuose keliuose Sausgalviai- Žagiriai ir Sausgalviai - Tatamiškiai niekas iki šiol nepastatė, įspėjamųjų ženklų taip pat nėra.


Vargu ar tai liudija už keliaujančiųjų saugumą atsakingų specialistų atsakomybę už savo darbo kokybę. Greičiau – atvirkščiai. Kaip, beje, ir pakelės medžių virtuolių atveju – valdininkijos daug, o sutręšusių medžių šalinimas iš pakelių – lyg nesibaigiantis galvos skausmas.

Prieš keletą metų senas ligotas medis užgriuvo pagyvenusią moterį centrinėje Šilutės miesto gatvėje, prie pat tilto per Šyšą. Moteris, tuo metu grįžusi iš medicinos įstaigos, žuvo vietoje. Šeima po ilgo bylinėjimosi su savivaldybe gavo kompensaciją, o teismas įrodė – pakelės želdinių priežiūra rajone yra apgailėtina. Iki šiol. Nežinia, kada kuris sukriošėlis užvirs ant galvos.

Kelyje Šilutė-Rusnė vienai porai vakar teko išvysti, kaip vėtroje virsta du seni peraaugę medžiai. Gerai, kad griuvo ne ant važiuojamosios kelio dalies, o į šalikelę, nieko nekliudę.

Po vėjuotos nakties Šilutėje prie dvaro rūmų ant šono liko gulėti viena iš naujametinių eglaičių, kurių „alėja“ čia susmaigstyta iš keliasdešimties nukirstų žaliaskarių medelių. Daug žaisliukų, kuriuos gamino ir raišiojo darželinukai, jau guli vėjo nuplėšti ant žemės, dvi eglutės - jau be jų.

Per pastaruosius metus šioms naujametėms „alėjoms“ Šilutės muziejaus iniciatyva rajono miškuose buvo iškirsta per šimtą eglaičių, vien šiemet – 54. Tai – visas neužaugintas guotas. Ir tai krašte, kurio miškingumas yra ketvirtadaliu mažesnis už šalies vidurkį. Po švenčių jos - į katilus...

Tuo tarpu už poros žingsnių nuo tos “alėjos“ švyti didžioji miesto eglė, padovanota vieno dosnaus žmogaus iš savo kiemo Vilkyčiuose. Tausojantis gamtą žmogus šios dovanos vertę tikrai pripažins, o jaunuolyną, nuo kirvio dėl dvaro prieigų laikinos puošybos kritusį, tik apgailės.