Pažadina ketvirtą ryto

Šalia Nemenčinės miškų gyvenantis vyras redakcijai pasakojo, kad jo nuosavą namą ėmė lankyti genys. Pašnekovas sako, kad taip genys „terorizuoja“ jį ir jo artimuosius.

„Nuo keturių ryto jis kalena į langus, į sienas, blaškosi... Sugadino man jau tris tinklelius ant langų, kurie kainavo po 40 eurų. Gal jis serga. Aš pats esu medžiotojas, nesinori gyvūno kankinti, jei jis serga. Toks gražus paukštis, gal jam tikrai kas negerai“, - svarstė skaitytojas.

Savo ruožtu Lietuvos ornitologų draugijos narys, ornitologas Gediminas Petkus, išgirdęs Šarūno istoriją, pripažino, kad toks elgesys paukščiams nėra retas. Jie į žmonių langus pradeda belstis tuomet, kai juose atsispindi jų atvaizdas.
Būna žmonės renovuoja daugiabučius namus ar net mokyklas, o geniai putplasčiuose iškala landas nakvojimui ar perėjimui. Tokie atvejai dažnai su geniais pasitaiko. Čia jau tikrai sunku su jais kovoti. Užsienyje, žinau, kad kai kuriose šalyse kompensuoja valstybė tokių namų savininkams padarytą žalą, Lietuvoje to nėra.
G. Petkus

„Žmogus pasakojo, kad pernai genio nebuvo, tik šiemet. Pastaruoju metu vis atskrenda ir beldžia į langus, bet ne į vieną kurį, o į daugelį jų. Spėčiau, kad tas genys vietinis, jis ten kažkur netoli peri ir galbūt namo langai atspindi jo atvaizdą, gal jis savo atvaizdą mato kaip konkurentą?“- samprotavo ornitologas.

Jo teigimu, tokių atvejų, kai paukščiai ima belstis į žmonių langus, karts nuo karto pasitaiko. Pernai metais G. Petkus atsimena, kad buvo toks atvejis su gandrais. Panevėžio rajone užfiksuoti gandrai, stuksenę į automobilio langus. Juose jie matė savo atvaizdus.

Paklaustas ar žmonių namus „terorizuojantis“ genys gali būti nesveikas ir kažkuo sirgti, ornitologas teigė, kad tokia versija galima, tačiau ją patikrinti sunku: „Nepaimsi ir neištirsi to genio, tačiau gali būti taip būti. Kartais ir paukščiams atsitinka kažkas negero su galvele. Jie gali sirgti“, - sutiko pašnekovas.

Siūlo išeitį

Vis dėlto tai ką daryti? Kaip atsisveikinti su nekviestu svečiu? Ornitologas G. Petkus susirūpinusiam skaitytojui Šarūnui pasiūlė vieną išeitį, ką galima būtų išmėginti ir kas galėtų atbaidyti genį nuo lankymosi svetimuose namuose.

„Aš pasiūliau pabandyti tose vietose, kur paukštis pastoviai beldžia į langą su savo snapu, pabandyti priklijuoti iš popieriaus ar folijos iškarpytą paukščio atvaizdą. Labai gerai, jeigu jis blizga prieš saulę. Tai turėtų jį šiek tiek atitraukti. Jeigu pastoviai barškintų į vieną langą, galima pakabinti judančias, šnarančias juosteles. Tokios vizualinės priemonės baidytų genį“, - sakė G. Petkus.

Anot pašnekovo, tikėtina, kad genys skraido aplink savo teritoriją, dabar yra jo perėjimo metas, todėl kažkur netoliese išvydęs „konkurentą“ dėl to piktinasi ir kala į langus.

Genio sumedžiojimas būtų nusikaltimas

Jei paukštis braunasi į privačią teritoriją, o žmogus turi medžiotojo licenciją, galbūt jis galėtų paukštį sumedžioti?

G. Petkus sako, kad įstatymuose yra numatyta, kad nei ardyti paukščių lizdų, nei jų šaudyti, net jei paukštis nėra įtrauktas į Raudonąją knygą, negalima.

„Medžioti leidžiama tik tam tikras rūšis, yra patvirtintas specialių rūšių sąrašas, pavyzdžiui, jame yra antys. Nei genių, nei varnų šaudyti negalima. Tai būtų nusikaltimas prieš gamtą“, - sakė ornitologas.
Nuo keturių ryto jis kalena į langus, į sienas, blaškosi... Sugadino man jau tris tinklelius ant langų, kurie kainavo po 40 eurų. Gal jis serga. Aš pats esu medžiotojas, nesinori gyvūno kankinti, jei jis serga. Toks gražus paukštis, gal jam tikrai kas negerai.
Skaitytojas Šarūnas

Pirmiausiai, jo teigimu, reikėtų išbandyti vizualines priemones, kabinamas ant stiklų. „Žmogus sakė pabandys ir su žoliapjove papjauti savo veją, paskleisti triukšmo. Ir gal genys nebesilankys toje teritorijoje. Manau, kad šita problema išsispręs“, - vylėsi G. Petkus.

Jo teigimu, kur kas sunkiau išsprendžiama yra kita genių keliama problema – kai jie iškala uoksus, kai kuriuose namuose.

„Būna, kad žmonės renovuoja daugiabučius namus ar net mokyklas, o geniai putplasčiuose iškala landas nakvojimui ar perėjimui. Tokie atvejai dažnai su geniais pasitaiko. Čia jau tikrai sunku su jais kovoti. Kai kuriose šalyse kompensuoja valstybė tokių namų savininkams padarytą žalą, Lietuvoje to nėra. Pradžioje reikėtų nieko nedaryti su ta skylute, nes genys iškals naują kitoje vietoje, žmogus dirbs „Sizifo" darbą tokiu atveju. Jeigu tik vieną skylutę iškala, geriausia nieko nedaryti. Reikia susitaikyti su tuo, o po to, kai genys nebesilanko, galima ją užkamšyti“, - sakė G. Petkus.