Pasakė, iš kur atsirado

Ketvirtadienį visus nustebinusi nuotrauka su ant kranto gulinčiu neatpažįstamu gyvūnu sulaukė didelio susidomėjimo. Pasakyti, kas tai iš tiesų, buvo sunku, vis dėlto kaip kai kurie internautai ir spėjo, tai buvo ūdra.

Gyvūno rūšį patvirtino gamtininkas Deividas Makavičius. Anot jo, kad tai yra ūdra, matyti iš letenų bei kitų kūno požymių.

Jis sako, kad ūdros balkšva spalva greičiausiai yra dėl to, kad ji seniai nugaišo ir ilgai buvo vandenyje. Įdomu tai, kad nematyti kūno pažeidimų, jos nenusinešė kiti plėšrūnai. Taip yra greičiausiai dėl to, kad ūdrą bangos išmetė ne taip seniai.

„Ūdros yra migruojantys gyvūnai. Šiemet teko matyti ne vieną kartą ir ant kelio nutrenktų ūdrų, nes jos kartais kerta ir sausumos ruožus, kad galėtų vėl įšokti į kokį kanalą ar upelį. Greičiausiai Šventosios upe ji ir įplaukė į Baltijos jūrą ir dėl kažkokių priežasčių žuvo. Ūdros sūraus vandens negeria, sunku pasakyti, kas nutiko, patekusi į jūrą ji galėjo išlipti į krantą, kai norėjo paėsti ir atsigerti. Gyvūnai, žinoma, miršta ir dėl senatvės“, – aiškino gamtininkas.

Mistinis gyvūnas Šventojoje Simonos Žiaušytės nuotr.

D. Makavičius teigia, kad ūdros Lietuvoje gyvena tekančiuose vandenyse, tačiau medžioja ir stovinčiuose vandenyse, užsuka į žmonių tvenkinius, bet jūroje nesilanko.

„Jos mėgsta laukinius, medžiais apaugusius upelius, kuriuose yra žuvies, varlių. Gyvena dažniausiai upelių šlaituose urvuose. Jūroje negyvena ir nemedžioja. Į jūrą ji galėjo atkeliauti Šventosios upe, į ją įteka ir kiti upeliai, gal atklydo iš Šventosios aukštupio. Šventoji yra tinkama ūdroms veistis upė“, – kalbėjo jis.

Ko tik nebūna

Ketvirtadienį kalbinta „Nuaras Lietuva“ atstovė, veterinarijos gydytoja Jurgita Gustaitienė taip pat sakė, kad gyvūnas, kaip buvo matyti iš nuotraukos, yra visai ne Lochneso pabaisa ir ne krokodilas, o paprasčiausia ūdra, ir teigė, kad tokių linksmų pranešimų organizacija gauna nuolat. „Nuaras Lietuva“ Šventojoje surenka kritusius gyvūnus.

Ūdra

„Žinoma, labai linksma, tačiau mes turime mesti visus darbus ir lėkti, nes ten kažkas unikalaus, skubaus. Žmonės turėtų elgtis atsakingiau su tokia informacija ir kreiptis į savivaldą, kuri tiksliai pasakys, kas yra atsakingi ir kas turi gyvūnu pasirūpinti, ar gyvu, ar gaišena.

Dažnai prašome gyventojų pateikti ir nuotrauką, kad įsitikintumėme, ar nejuokauja“, – sakė ji ir prašė gyventojų radus gyvūnų gaišenų pateikti kuo tikslesnę informaciją ir nemeluoti, kad būtų tinkamai sureaguota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją