„Dalinuosi rožiniais „kupsteliais“ − šaukščiais, jeigu neklystu, kurie ryškiai nuspalvino pavasarinę pievelę šalia Dusetų“, - rašė skaitytoja.

Aplinkos ministerijos gamtos apsaugos skyriaus vyr. specialistas Laimutis Budrys patvirtino, kad tai – plačialapis šaukštis, vaistinis augalas, kuris kaip tik šiuo metu pradeda žydėti.

Vilniaus universiteto botanikos sodo augalų kolekcijų skyriaus vyresnioji botaninių kolekcijų kuratorė Viktorija Guseva išsamiai aprašė šių augalų savybes.

Anksti pavasarį nutirpus sniegui, kovo pabaigoje - balandžio mėnesį, palei upių, ežerų, tvenkinių pakrantes, atvirose vietose arba po medžiais, dirvos paviršiuje pasirodo rožiniai kupsteliai. Tai plačialapiai šaukščiai. Jie dažniausiai sutinkami pietvakariniuose šalies rajonuose, kitur retesni, bet pasitaiko visoje Lietuvoje.

Plačialapio šaukščio žiedynai ištįsta iki 50-60 cm aukščio. Žiedynlapiai rausvi, ilgi, nusmailėjusia viršūne, vyriški-graižai raudoni, moteriški – rožiniai. Lietuvoje plačialapiai šaukščiai sėklomis neplinta, nes aptinkami tik moteriški egzemplioriai, plinta šakniastiebiais.

Nužydėję šie augalai pradeda intensyviai auginti pamatinius lapus. Lapai stambūs, žali, ovalūs, su širdišku pagrindu. Lapų sąžalynai labai dekoratyvūs, nustebins kiekvieną pamačiusį.

„Plačialapio šaukščio augaliniai preparatai plačiai buvo žinomi ir naudojami jau viduramžiais. Kaip profilaktinė priemonė jie buvo vartojami nuo choleros, maro ir šiltinės. Dėl naudingų vaistinių savybių plačialapis šaukštis paplito visoje Europoje. Nuo XVII a. lapų ir šakniastiebių preparatais buvo gydoma migrena, kosulys, astma (dusulys). Vėliau plačialapio šaukščio preparatų vartojimas buvo pristabdytas. Sužinota, kad jis kaupia alkaloidą pirolizdiną, tai kenkia kepenims. Dabar šiuolaikiškais metodais iš jo pašalina pirolizdiną. Homeopatijoje jo preparatai naudojami įveikti įvairius negalavimus. Preparatai skirti ūmiai ir įsisenėjusiai neuralgijai, kvėpavimo takų uždegimams bei migrenai gydyti. Švieži jauni lapai dedami ant vočių, malšina sąnarių skausmą“, - teigė V. Guseva.

Mokslininkai atlieka šių augalų tyrimus. Kai kurių rezultatai parodė, kad gydymas šaukščio šaknies ekstraktu sumažina migrenos priepuolių pasikartojimą.

Lietuvoje paplitusios 2 šaukščių rūšys: plačialapis šaukštis (lot. Petasites hybridus) ir pilkalapis šaukštis (lot. Petasitis spurius).