Rugsėjo 11 d. Australijoje, visai atsitiktinai, filmuodamas gamtos vaizdus, operatorius Chrisas Tangey užfiksavo itin retai gamtoje pasitaikantį ugnies viesulo fenomeną, rašo lifeslittlemysteries.com.

Ugnies viesulai labiau primena dulkių stulpus, o ne ne garsiuosius Šiaurės Amerikos tornadus. Tiek dulkių, tiek ir ugnies stulpus iškelia susikoncentravusios vėjų srovės. Ugnies viesulas susidaro paprastai tik dykumose, kuriose vyksta gaisras. Tačiau gaisras neprivalo būti labai didelis. Atskirus žolės lopinėlius kepinantis karštis gali greitai įžiebti, o ugnis neišplinta.

Gali būti ir taip, kad iš tiesų ugnies viesulai yra labai dažnas reiškinys, tiesiog žmogus neturi galimybių jį pamatyti. Markas Wysocki, Niujorko valstijos (JAV) klimatologas spekuliuoja, kad galbūt vykstant ir didesniems miškų ir laukų gaisrams juose pastoviai formuojasi ugnies viesulai, tiesiog žmogus neturi galimybės jų pamatyti, nes vaizdą užstoja ugnis, arba jie formuojasi giliau, ne gaisro pakraščiuose.

Ugnies viesulai yra mažai ištyrinėtas gamtos fenomenas. M. Wysocki pateikia tik apytikrius skaičius: ugnies viesulas gali pakilti į 30 m aukštį ir suktis apie 35 km/h greičiu. Ugnies viesulai paprastai susiformuoja labai netikėtai ir išsilaiko apie vieną minutę. C. Tangey nufilmuotas viesulas padės mokslininkams geriau suprasti šio reiškinio ypatumus.