Mokslininkai atrado naują krabų rūšį netoli Kosta Rikos krantų. Didžiausią nuostabą kelia tai, kad krabas geba pats sau užsiauginti maisto.

Dėl ilgų šerių ant savo galūnių, krabas buvo pramintas ječio (arba Sniego žmogaus) vardu. 9 centimetrų ilgio krabas buvo rastas povandeninės geologinės ekspedicijos metu. Oregono Universiteto (JAV) jūrų biologas Andrew Thurberis žurnalui „Scientific American“ pasakojo, kad nardydamas su kolegomis geologais pamatė keistų, plaukuotų krabų koloniją. Jie visi lyg susitarę mojavo žnyplėmis. Paėmęs vieną jų tirti, mokslininkas atrado, kad tai visiška nauja rūšis.

GRYNAS.lt ankščiau rašė, kad kai kurios krabų rūšys savo vyriškumą parodo mojuodami žnyplėmis, bet šis rūšis moja visai dėl kitų priežaščių.

Krabo šeriai ir kūnas padengti bakterijų kolonijomis. Tyrimo metu paaiškėjo, kad krabai prižiūri šiuos bakterijų „daržus“ ir po truputį juos valgo. Tai pirmas atvejis, kada pavyko atrasti giliavandenį gyvūną, kuris pats sau augintųsi maistą.

Ječio krabas mojuodamas žnyplėmis judina apie save vandenį, taip bakterijos nuolat gauna deguonies ir sulfidų iš netoliese esančių geoterminių versmių. „Šis „šokis“ yra nuostabus. Niekada neteko matyti ko nors panašaus tokių gyvūnų elgesyje“, - džiūgavo kita tyrime dalyvavusi jūrų biologė Cindy van Dover.

Jūrų biologai patvirtino, kad bakterijos – pagrindinis ječio krabų maisto šaltinis. Jose gausu anglies ir riebiųjų rūgščių. Giliai po vandeniu yra visada tamsu. Saulės spinduliai čia prasiskverbia labai retai, todėl gyvūnas atrado savo išgyvenimo techniką.

Šiuo metu mokslininkai skuba ištirti ir kitas ekspedicijos metu rastas rūšis. Pirminių tyrimų metu atrasta, kad ir ant kelių krevečių kūnų auga panašios bakterijos.