Drugiai peržiemoja įvairiose stadijose: vienų rūšių - kiaušiniai, kitų – vikšrai ar lėliukės, o kai kurių rūšių drugiai žiemoja suaugėlio stadijoje. Tai būdinga kai kurioms dieninių drugių rūšims, pavyzdžiui, spungėms (Inachis io), dilgėlinukams (Aglais urticae), kuriuos galima aptikti rūsiuose, palėpėse, sandėliuose, o citrinukus (Gonopteryx rhamni) gali ir sniegas užkloti - kai tik sušyla oras ir jis pradeda tirpti, šiuos drugius ir galima išvysti skraidančius ar besikaitinančius saulės atokaitoje.

Taip pat žiemoja ir kai kurios pelėdgalvių bei sprindžių šeimoms priklausančios drugių rūšys, pavyzdžiui, vėlyviai, žieminukai, bet tai naktiniai drugiai ir dienos metu juos ne taip paprasta pamatyti.

Naktinių drugių tyrimuose naudojamas portatyvinis elektros generatorius ir šviesos šaltinis, kuris ir privilioja vabzdžius: vasarą turbūt daugelis esame matę būrius drugių, beskraidančių prie gatvių apšvietimo lempų, taip pat vabzdžiai įskrenda ir pro atvirus langus, jei sutemus kambaryje dega šviesa.
D. Dapkus, VPU docentas, entomologas
Įdomiausias iš pastebėtųjų buvo ką tik išsiritęs šiųmetis sprindžių šeimos atstovas - skaidriasparnis šeriasprindis (
Lycia pomonaria
). Tai gana paslaptinga drugių rūšis, tad nedaugeliui entomologų yra tekę ją matyti, ir tai vienas iš ankstyviausių šios rūšies stebėjimų Lietuvoje.

Praėjusį savaitgalį papūtus pietų vėjams ir atšilus, iš savo žiemaviečių išskrido naktiniai drugiai – kovo 14-osios pavakare Kaišiadorių rajono pamiškėse entomologas Vitalijus Bačianskas su žmona Ramute stebėjo pelėdgalvius, besisukiojančius prie klevų kamienų – mat iš medžių žaizdų jau buvo pradėjusi sunktis sula, kurią labai mėgsta ir drugiai.

Kai ji parūgsta, dieną pritraukia ir spunges, dilgėlinukus, o temstant jos atsigerti suskrenda kartais ir dešimtys pelėdgalvių, kurie, pasivaišinę sulos, sunkiai ir bepaskrenda.

Tą vakarą iš keliasdešimties V. Bačiansko stebėtų naktinių drugių dauguma priklausė dviem rūšims: tai plėšrusis vėlyvis (Eupsilia transversa) ir šilauoginis vėlyvis (Conistra vaccinii). Abu vėlyviai – pelėdgalvių šeimos drugiai, kurie iš lėliukių išsirito rudenį ir peržiemojo po medžių žieve ar drevėje.

Tačiau įdomiausias iš pastebėtųjų buvo ką tik išsiritęs šiųmetis sprindžių šeimos atstovas - skaidriasparnis šeriasprindis (Lycia pomonaria). Tai gana paslaptinga drugių rūšis, tad nedaugeliui entomologų yra tekę ją matyti, ir tai vienas iš ankstyviausių šios rūšies stebėjimų Lietuvoje.

Šios drugių rūšies patinai skraido kovo – balandžio mėnesiais, o patelės – besparnės, nelabai ir panašios į drugį – ankstyvą pavasarį joms priešų nėra labai daug, taigi visa sukaupta energija skiriama kiaušiniams vystytis. Išsiritusi iš lėliukės, patelė išskiria tam tikras medžiagas - feromonus, pagal kuriuos pateles ir atpažįsta plačias antenas turintys patinai.

Iš viso Lietuvoje gyvena apie 2,6 tūkst. drugių rūšių, kurių didžioji dauguma skraido tik naktimis.

Tikslus skaičius dar nėra žinomas, kadangi kasmet mūsų šalyje aptinkama vis naujų rūšių: ne visi Lietuvos kampeliai yra gerai ištirti, o ir klimatas kinta – pastaraisiais metais aptiktos drugių rūšys, kurios anksčiau gyveno tik pietinėje Europoje, taigi entomologams ir Lietuvoje dar yra daug ką nuveikti.