Norintys dalyvauti vėžliukų paleidime turi liepos 1 d. 11 val. atvykti prie Metelių regioninio parko direkcijos (Seirijų g. 2, Metelių k., Lazdijų raj.). 

Praėjusių metų rugsėjo 30 d. baigėsi LIFE projektas „Bandomojo ekologinio tinklo pietų Lietuvoje sukūrimas“, tačiau Lietuvos zoologijos sodas kartu su Metelių regioninio parko direkcija toliau tęsia pradėtą veiklą ir įgyvendina naują projektą „Balinių vėžlių (Emys orbicularis) Lietuvoje išsaugojimas ir populiacijos gausinimas“.

Šio projekto tikslas -pagausinti balinių vėžlių populiaciją Lietuvoje, išsaugoti ir grąžinti į gamtą balinio vėžlio jauniklius, bei apsaugoti nuo plėšrūnų kiaušinių dėtis. 

„Gegužės pabaigoje - birželio pradžioje mūsų parko darbuotojų didžiausias prioritetas buvo balinių vėžlių kiaušinių dėčių apsauga. Metelių regioniniame parke kiaušinių dėtys uždengiamos metaliniais tinklais. Taip dėtys apsaugomos nuo įvairių plėšrūnų – lapių, mangutų, kurie jas iškapsto ir suėda kiaušinius. Pirmoji dėtis buvo uždengta gegužės 29 dieną, paskutinioji – birželio 12 dieną. Iš viso per šį laikotarpį uždengtos 22 balinių vėžlių kiaušinių dėtys, 3 dėtys (39 kiaušiniai), kurios buvo įrengtos nesaugiose vietose, išvežtos į Kauno zoologijos sodo inkubatorių. Zoologijos sode išsiritę vėžliukai bus auginami ir išleidžiami į gimtąsias vietas 2016 m. vasarą, sulaukę vienerių metų amžiaus. 

Toliau įgyvendinant išsikeltus projekto tikslus šių metų liepos 1 d. Metelių regioninio parko teritorijoje į natūralią gamtą bus išleidžiami 27 vėžliukai, kurie gyvena zoologijos sode nuo LIFE projekto „Bandomojo ekologinio tinklo pietų Lietuvoje sukūrimas“. Taip pat į laisvę bus paleisti 47 vėžliukai, kurie 2014 m. rudenį buvo surinkti iš dėties vietų prieš šalčius ir atvežti į Lietuvos zoologijos sodą. Šaltos žiemos ir nedidelė sniego danga pražūtinga mažiems vėžliukams, kurie išsiritę rudenį pavasario dažniausiai lauke žemėje“ – sakė Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis.
Pakliuvusiems į vandenį vėžliukams jau nebegrės joks pavojus. Vėžliukų šarvai  sukietėję ir sunkiai įkandami tykantiems plėšrūnams bei paukščiams – patikino R. Krugelis.