Savaitgalį banginių stebėjimo laivo įgula vandenyse netoli Long Islando, Niujorko valstijoje pastebėjo į tinklus įsipainiojusį kuprotąjį banginį. Šiose vietose, deja, toks vaizdas yra gana įprastas.

Tačiau priplaukę arčiau žmonės greitai pastebėjo, jog nors banginio patelė ir buvo beviltiškai įstrigusi gentainis jos nepaliko likimo valiai. Nuo banginio patelės nesitraukė bičiulis, kitas kuprotasis banginis.

„Nepamirštama,“ – taip stebėtą įvykį apibūdino viena iš banginių stebėjimo ekskursijos gidžių Christine Callaghan.

Foggy ir Grommetas, du kuprotieji banginiai, šiuose vandenyse lankosi dažnai, tačiau apie jų draugystę iki šio incidento nebuvo žinoma. Pasak gidės, matėsi, jog virvė buvo apsivijusi aplink Foggy galvą ir šnerves. Prisiartinus dar arčiau paaiškėjo, jog įstrigusi buvo ir gyvūno uodega, o virvės gale vilkosi seni, omarams gaudyti skirti spąstai.

Nors antrasis banginis nebuvo įsipainiojęs ir galėjo laisvai nuplaukti šalin, jis nė minutei nepasitraukė nuo Foggy. Banginis vis iškildavo iš vandens, lyg dairydamasis žmonių pagalbos, pasakojo įvykio liudininkė.

„Aš niekada nesutiksiu su tais, kurie sako, jog žmonės yra vieninteliai protingi ir užjaučiantys gyvūnai,“ – sakė gidė. Net ir atvykus specialiai komandai, turėjusiai išlaisvinti banginę, Grommetas liko netoliese ir sekė įvykių eigą.

Gelbėtojams galiausiai pavyko nupjauti virves ir išlaisvinti kuprotąją banginę iš senų tinklų spąstų.

„Tada įvyko pats nuostabiausias dalykas: minutę, kai virvės nebevaržė Foggy galvos, Grommetas panėrė, tada iššoko iš vandens ir su didele jėga krito žemyn, - pasakojo Christine Callaghan. – Jis buvo labai laimingas.“

Išlaisvinus Foggy abu banginiai plaukdami greta vienas kito pasuko atviro vandenyno link.