Atšalus orams pradėti fiksuoti ir pirmieji vandens telkiniuose įšalę gyvūnai. Penktadienio popietę Kauno ugniagesiai – gelbėtojai ir Gyvūno globėjų asociacijos specialistai gelbėjo Nemune įšalusius sparnuočius. Pastebima, kad šiemet pirmieji įšalimo atvejai užfiksuoti kur anksčiau, nei įprastai.

Nemune penktadienį paukščius šeriantys kauniečiai pastebėjo, kad lede įšalo ir pajudėti negali mažiausiai trys gulbės ir viena antis.

Sparnuočiai buvo viliojami maistu ir baidomi petardomis, tačiau išsivaduoti iš ledo gniaužtų jiems nepavyko. Specialistai pastebi, kad ledas kaustyti šiemet pradėjo labai anksti.

„Kažkaip keistai – truputį per mažai šalčio. Būdavo, kad įšalimai prasidėdavo 25 laipsnių šaltyje. Tai keistoki tie prišalimai“, - sako Lolita Grėblikienė, Gyvūnų globėjų asociacijos specialistė.

Vaduojant paukščius į pagalbą buvo pasitelkti ugniagesių – gelbėtojų narai, nes kitu būdu, nei brendant į vandenį, paukščių pasiekti buvo neįmanoma. Gelbėjimo operacija vyko sklandžiai ir visi paukščiai buvo išvaduoti.

Ugniagesių teigimu, nors operacija iš pirmo žvilgsnio nėra sudėtinga, tačiau ji pakankamai pavojinga.

„Jeigu ekvatorija neištyrinėta, nežinia koks gylis, kas ten viduj. Bet koks ėjimas į vandenį tokiomis ekstremaliomis sąlygomis visada yra pavojingas. Visada. Praneša šaltus orus šiandien, ryt. Tai manau, kad tų iškvietimų padaugės, padažnės ir tokių prišalusių gyvūnėlių bus daug ir daugiau nei dabar“, - teigė ugniagesys – gelbėtojas Artūras Petrovas.