„Jį atnešė katė. Aš jį perkėliau į semtuvėlį ir išnešiau į mišką, kad katė nesužalotų“, – sakė gyvūną radusi Barbara.

Gamtininkas Deividas Makavičius sako, kad moters rastas gyvūnas – kirstukas. Anot jo, šių gyvūnų plėšrūnai nelinkę ėsti, mat jie turi specifinį kvapą. Gyvūnas pasižymi tuo, kad yra labai aktyvus: nuolat juda ir turi dažnai ėsti (kas 2 val.), tad jei įkristų į kokią duobę su varlę, tikrai bandytų ją sudoroti, sako pašnekovas.

Kaip rašo Visuotinė lietuvių kalbos enciklopedija, kirstukai gali sverti nuo 1,2 g iki 150 gramų. Jų kūno ilgis siekia 3,4–18 cm, uodegos – 1–12 centimetrų. Kūnas apaugęs tankiais švelniais plaukais. Galva pailga, baigiasi šnipeliu. Kūno šonuose ir prie uodegos pagrindo yra liaukos, skleidžiančios nemalonų kvapą.

Kirstukas Barbaros nuotr.

Kirstukiniai gyvena sausumoje, kai kurios rūšys dalį laiko praleidžia vandenyje. Minta smulkiais bestuburiais, varlėmis, žuvimis, jų ikrais. Šie gyvūnai sunaikina daug miškų kenkėjų. Gyvena trumpai – 0,5–1 metus. Kirstukiniams priklauso vienas mažiausių pasaulyje žinduolių – muskusinis etruskinis kirstukas (3,4–4,5 cm ilgio). Aptinkamas Europos pietuose, rečiau Centrinėje ir Pietų Azijoje, Šiaurės Afrikos vakarinėje dalyje.

Lietuvoje gyvena trys kirstukų rūšys.

Paprastasis kirstukas gyvena mišriuosiuose miškuose, upių ir ežerų pakraščiuose. Jo kūno ilgis siekia iki 8 cm, uodegos – iki 4,6 cm, sveria gyvūnas apie 12 gramų.

Kirstukai aktyvūs ir dieną, ir naktį. Didžiausias iš kirstukinių – vandeninis kirstukas – gyvena gėlųjų vandenų pakrantėse. Jis kasa urvus, kurių viena anga yra po vandeniu, gerai plauko ir nardo. Rečiau pasitaiko kirstukas nykštukas, arba mažasis kirstukas, kurio kūnas siekia 4–6 cm. Jis yra mažiausias Lietuvos žinduolis.

Grynas.lt anksčiau rašė, kaip vienas šių gyvūnų buvo aptiktas lauko darželio sandėlyje. „Kas šis padarėlis, kurį aptikome kasdieniais reikalais užsukę į darželio sandėlį? Mums pasisekė, nes paprastai šiuos vikruolius jautruolius žmogui sunku pastebėti! Sveria apie 12 gramų. Per sekundę atlieka net 10 judesių! Girdi puikiai, turi kosminę medžiagų apykaitą ir vietoje žiemos miego numeta daug svorio. Lietuvoje gyvena trys rūšys. Mėgsta vabzdžius, sėklas, sliekus – panašiai, kaip giminaičiai ežiai ir kurmiai“, – rašė Lauko darželis-mokykla.

Kirstukas Barbaros nuotr.

Su kirstuku netikėtai susitiko Tomas Audenis, Lauko darželio-mokyklos auklėtojas. Jis pasakoja, kad gyvūnas jo visai neišsigando ir niekur nebėgo, todėl jam pavyko ne tik jį nufotografuoti, bet ir nufilmuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją