Skaitytojas nuotraukas padarė Tres Valleys regione, Les Menuires miestelyje.

Toks reiškinys turi savo pavadinimą, tai – saulės halas. Kitaip jis dar vadinamas saulės lanko vardu. Anot mokslininkų, tai yra optinis reiškinys, susidarantis lūžus ir atsispindėjus šviesos spinduliams lediniuose debesų kristaluose. Dažniausiai susidaro plunksniniuose ir plunksniniuose-sluoksniniuose debesyse.

Halai atrodo kaip šviesūs ratilai, lankai, stulpai, dėmės aplink Saulę ar Mėnulį. Ratilo spalvos būna įvairaus ryškumo ir būna rausvos, geltonos, žalios bei žydros spalvų.

Lietuvoje saulės halai susidaro aplink Saulę 40–60 kartų per metus, aplink Mėnulį – 15–20 kartų.

Senoliai spėdavo, kad jei danguje pasirodė halas - lauk orų pablogėjimo, o žiemą – atodrėkio, nes halas susidaro debesų sistemos – šiltojo atmosferos fronto – priešakyje, po plunksninių debesų slenkantys sluoksniniai atneša kritulių.

Šis reiškinys turi labai įdomią istoriją ir senovėje buvo siejamas su mistika bei Dievu. Senovėje įvairios halo formos, kaip ir kiti gamtos reiškiniai, žadindavo žmonių vaizduotes. Šiam optiniam reiškiniui suteikdavo magiškų savybių, ypač danguje pasirodantiems kryžiams. "Pasirodė ženklas: saulė skritulyje, o vidury skritulio kryžius, o vidury kryžiaus saulė, o už skritulio dvi saulės, o virš saulės, be skritulio, dar ir lankas..." (1104 m.).

1551 m. Ispanijos karaliaus Karolio V kariuomenė apsupo Prūsijos tvirtovę Magdeburgą. Ilgiau kaip metus truko apsiaustis. Tvirtovėje prasidėjo badas, žmonės mirė nuo ligų. Ispanams vadovavęs Moricas Saksonietis siūlė prūsams pasiduoti, bet kiekvieną kartą gaudavo griežtą atsisakymą ,,Dievas su mumis, jis mums padės!" — kartodavo citadelės gynėjai. Kai, įsakius kariuomenės vadui, ispanai turėjo kilti į lemiamą šturmą, danguje pasirodė trys ryškiai spindinčios saulės, tai buvo nelaukta ir nepaprasta, todėl prietaringi ispanai nesiryžo šturmuoti. Išsigando ir Moricas Saksonietis. „Dievas iš tikrųjų jiems padeda!" – tarė jis ir pasitraukė su kariuomene.

GRYNAS.lt primena, kad saulės halą ne kartą yra stebėję ir Lietuvos skaitytojai.