Kaip praneša washingtonpost.com, šiuo metu pasaulyje likę tik penki baltieji raganosiai ir visi jie laikomi nelaisvėje. Trys iš jų gyvena Kenijos „Ol Pejeta“ rezervate, vienas iš jų yra patinas – paskutinis išlikęs iš savo porūšio, taip pat vieną baltojo raganosio patelę turi Čekijos rezervatas.

„Raganosio Angalifu mirtis yra mums visiems didžiulė netektis, ne tik dėl to, kad jį visi labai mylėjo, bet ir todėl, kad tai reali grėsmė rūšiai išnykti“, - skelbiama San Diego Zoo Safari parko oficialiame pranešime spaudai. San Diego zoologijos sode dar yra likusi viena raganosio patelė Nola, kurią buvo bandoma sukergti su Angalifu, tačiau šios pastangos buvo bevaisės – raganosiai palikuonių nesusilaukė, praneša „Los Angeles Times“.

„Ol Pejeta“ rezervatas pats pirmasis viešai pripažino, kad natūralus raganosių giminės pratęsimo eksperimentas patyrė nesėkmę ir todėl paskutinės viltys išsaugoti baltųjų raganosių populiaciją dedamos į dirbtinio apvaisinimo technologijas. AP pranešė, kad San Diego zoologijos sodas iš Angalifu raganosio pasiėmė mėginių – sėklidžių audinio ir spermos, tačiau jeigu mokslas nepajėgs dirbtiniu būdu apvaisinti dar išlikusių baltojo raganosio patelių, ši rūšis iš tiesų yra pasmerkta išnykti.

Manoma, kad didžiausią žalą baltųjų raganosių populiacijai padarė brakonieriai, medžiojantys raganosius dėl itin vertingų jų ragų ir parduodantys juos juodojoje rinkoje. Kai kurios kultūros tiki, kad raganosių ragai turi gydomųjų savybių.