Susitikimas vyks tokiu metu, kai žmonija išleidžia daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei kada nors anksčiau per savo istoriją.

Klimato šiltėjimo padariniai reiškiasi dažnėjančiomis ir smarkėjančiomis kaitros bangomis, uraganais, vandenynų rūgštėjimu ir kitais pragaištingais procesais, bet atotrūkis tarp mokslininkų suformuluotų taršos mažinimo uždavinių ir realių veiksmų, turinčių padėti išvengti katastrofos, tebedidėja.

Susiklosčius tokiai padėčiai susikūrė jaunimo vadovaujamas protestų judėjimas, suteikęs naujos energijos klimato aktyvizmui. Šio judėjimo veidu tapusi Švedijos paauglė Greta Thunberg (Greta Tunberg) pirmadienį ryte pasakys kalbą po JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso (Antoniju Guterišo) įžangos.

G. Thunberg kartu su milijonais aktyvistų visame pasaulyje ragino užtikrinti „klimato teisingumą“, taip pat kvietė išklausyti jaunąją kartą, kuriai teks ekstremalių klimato pokyčių didžiausia našta.

Tačiau pirmadienį vyksiančiame susitikime dalyvaus tik mažiau kaip pusė vyriausybių ir valstybių vadovų, šią savaitę atvyksiančių į Niujorką dalyvauti JT Generalinės Asamblėjos sesijoje.

Nebus JAV, Brazilijos, Australijos

Tarp nedalyvausiančių bus JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), išvedęs savo šalį iš 2015 metų Paryžiaus sutarties, kai atėjo į valdžią. Amerikos lyderis aplinkosaugos suvaržymų naikinimą padarė viena pagrindinių savo darbotvarkės dalių.

Susitikime nebus ir Brazilijos prezidento Jairo Bolsonaro (Žairo Bolsonaru), kurio šalyje Amazonijos miškus siaubia beprecedenčiai gaisrai, taip pat Australijos ministro pirmininko Scotto Morrisono (Skoto Morisono) kurio vyriausybė uoliai remia anglių pramonę.

Kinija, aiškiai pirmaujanti pasaulyje pagal į atmosferą išleidžiamų anglies junginių kiekį, bet taip pat esanti atsinaujinančių energijos šaltinių lyderė, susitikime dalyvaus. Pekinui atstovaus užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I), o A. Guterresas praeitą savaitę užsiminė, kad Rytų Azijos milžinė ketina įsipareigoti imtis naujų priemonių klimato kaitai stabdyti.

Europos klimato fondo vadovė Laurence Tubiana (Lorans Tiubjana), viena iš Paryžiaus sutarties kūrėjų, naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis viršūnių susitikimas taps „tiesos momentu“, bet taip pat vyks politiškai labai nepalankiu metu.

„Tvyro įtampa tarp šalių, norinčių žengti į priekį ir paversti savo tikslus realiomis priemonėmis“ bei to nenorinčių, aiškino ji.

„Galime viltis geriausia, kad ši progresyviųjų šalių, veikėjų ir vietos tarnybų grupė ruošiasi antrajai bangai – pademonstruoti, kad būtent tai reiškia modernumą, pažangą ir kad tai gali reikšti ekonomikos augimą“, – kalbėjo L. Tubiana.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)