„Pelėdos yra nykstanti rūšis, šie paukščiai saugomi 1972 m. Indijos laukinės gamtos įstatymo pagrindu. Tačiau jos naikinamos per įvairius magiškus ritualus, ypač per tradicines šventes, tokias kaip Divali“, – sako ministerijos vadovas Jairamas Rameshas.

Divali yra viena iš svarbiausių hinduizmo švenčių, ją taip pat švenčia sikhai ir džainistai. Istoriškai ši šventė susijusi su rudens derliaus šventimu ir daugumoje Indijos regionų ji minima kaip tradiciniai Naujieji metai. Divali metu dažnai vykdomos įvairios apeigos ir ritualai, taip pat ir magiški. Šiemet Divali Indijoje švenčiama lapkričio 5 d.

Prieš šią šventę Aplinkos ir miškų ūkio ministerija pranešė, kad kasmet Indijoje pagaunama tūkstančiai pelėdų. Juodosios magijos ritualuose, kurie iki šiol atliekami šioje šalyje, naudojami pelėdų kūnai, taip pat kaukolės, nagai, plunksnos ir kraujas.

Ministras J. Rameshas įvardino dar vieną, naują šių paukščių gaudymo priežastį – knygų apie berniuko burtininko Harry Potterio nuotykius populiarėjimą tarp Indijos jaunimo. Šiose knygose pelėda yra mylima Hario Poterio augintinė ir asmeninė laiškanešė. Todėl daugumoje šeimų tapo madinga dovanoti vaikams pelėdą Divali proga, pažymi ministras.

„Pelėdos mūsų ekosistemai tokios pat svarbios kaip tigrai, liūtai ir drambliai“, – pridūrė J. Rameshas.

Jis paragino šalies vadovybę kuo skubiau imtis konkrečių priemonių ir apsaugoti indiškų pelėdų populiaciją.