Graikijos Koso salos kalnuose ramiai ganosi pusiau laukinės ožkos. Apie tai, jog jos turi savininką primena tik stambūs senoviniai skambalai po kaklu, kurių skambesys patraukia pro šalį važiuojančių turistų dėmesį.

Gyvuliai laisvai vaikštinėja stačiais kalnų šlaitais bei skardžiais ir patys ieškosi maisto kartais užsukdami net į namų griuvėsius. Pastebėta, jog ožkos skirtingais metų laikais maistui renkasi skirtingus augalus, pavasarį paskanauja ir žydinčių gėlių.

Ožkos laikosi bandoje ir artyn neprisileidžia pernelyg smalsių turistų. Tačiau jau nebekreipia dėmesio į nuolat kalnų keliu zujančius automobilius ar mopedus.

Vasarą Graikijoje, kurioje lyja itin retai, o dienomis temperatūra laikosi ne mažiau 30 laipsnių karščio, ožkoms tenka pavargti, kol pavyksta atrasti gardesnį žalmyną tarp išdžiūvusių smilgų ir krūmynų. Graikijos ūkininkai tikina, jog būtent laisvas klajojimas ir maitinimasis įvairių rūšių augalais, kuriuos gyvulys pats susiranda, suteikia graikų pasididžiavimui – feta ožkų pieno sūriui ypatingą skonį ir padaro jį maistingesnį už kitus pieno produktus.

Rytų ir vidurio Europoje ūkininkai dažnai gyvuliams leidžia laisvai ganytis. Tai kartais nuveda iki komiškų situacijų.

GRYNAS.lt jau rašė apie Vokietijoje iš ūkio pabėgusią karvę, kurios ilgokai ieškojo ne tik gyvūnų teisių aktyvistai, bet ir policija.