Aplinkosaugininkai kreipėsi į šiaurės italijos provincijos, Trentino, valdžios atstovus, ragindami nežudyti rudosios meškos, penktadienį užpuolusios vyrą vietos miškuose.
Nukentėjęs Danielis Maturi
Ji vijosi mane! Ji pargriovė mane vienu letenos smūgiu į nugarą, ji mano nugaroje padarė skylę!

38-erių metų Danielis Maturi, kaip pranešama grybavo Pinzolo vietovėje, Dolomitinėse Alpėse (Pietinių klintinių Alpių kalnų grandinė šiaurės Italijoje, - red. past.) ir netikėtai susidūrė su rudosios meškos patele Daniza, kuri tuo metu keliavo per mišką kartu su jaunikliais.

Meška užpuolė italą, jį apkandžiojo, apdraskė riešą, koją, kelį ir nugarą. 

Priėmus sprendimą socialiniuose tinkluose kilo pasipiktinimo banga

„Ji atrodė kaip išprotėjusi, - skundėsi nukentėjęs vyras vietinei televizijai TNN, vos išleistas iš ligoninės. - Ji vijosi mane! Ji pargriovė mane vienu letenos smūgiu į nugarą, ji mano nugaroje padarė skylę! Aš gulėjau ant nugaros, o ji užlipo ant manęs.“

Autonominės Trentino provincijos vicemeras Alessandro Olivi netrukus pasirašė įsaką sugauti šią rudąją mešką. Vietos valdžios atstovai įsitikinę, kad tai būtina siekiant užtikrinti bendruomenės saugumą. Pranešama, kad meška jau dabar atrasta (ji turi prisegtą siųstuvą, tad tai padaryti buvo labai lengva) ir yra nuolat stebima.

Prieš dvejus metus vietinis gamtos mylėtojas nufilmavo Danizą, maitinančią du savo mažylius

A. Olivi žiniasklaidai teigė, jog mešką kol kas bus siekiama sugauti gyvą, nebent „ji keltų rimtą ir neišvengiamą pavojų vykdytojams (sugavimo operacijos, - red. past.) ar trečiosioms šalims.“Vis tik po šio sprendimo socialiniuose tinkluose kilo didžiulis pasipiktinimas. Prie savo pasisakymų pridėdami grotelžymę #iostocondaniza (liet- Aš su Daniza) aplinkosaugininkai išreiškė pyktį ir nepritarimą tokiam sprendimui.
Citata
Nuo 1999 iki 2001-ųjų 10 rudųjų lokių atvežta iš Slovėnijos ir paleista Dolomitinėse Alpėse Šiaurės Italijoje. Nuo to laiko jie šiose vietovėse dauginosi ir klestėjo.

Pavyzdžiui, Lygos už medžioklės panaikinimą (LAC) narė Caterina Rosa Marino užginčijo poreikį sugauti meškos patelę, teigdama, jog Maturi tiesiog užklupo mešką Danizą „vienintelėje situacijoje, kai meška žmogui tikrai pavojinga: susitikti patelę, kai ji yra su savo mažyliais.“

Pasaulio Aplinkosaugos fondo Italijos skyriaus atstovas Massimilianas Rocco pasisakė dar griežčiau: „Danizos sugavimas, neleidžiant jai ramiai užauginti savo mažylių, būtų istorinis smūgis visai aplinkosaugai.“

Meškos Italijos kalnuose - sėkmingiausias projektas

Daniza - viena iš Italijoje sėkmingai reintrodukuotų rudųjų meškų. Jų populiacijos atgaivinimo programa buvo pavadinta „Life Ursus“ (Ursus arctos yra rudojo lokio lotyniškas pavadinimas) ir laikyta viena sėkmingiausių aplinkosaugos programų visoje Europoje.

Nuo 1999 iki 2001-ųjų 10 rudųjų lokių atvežta iš Slovėnijos ir paleista Dolomitinėse Alpėse Šiaurės Italijoje. Nuo to laiko jie šiose vietovėse dauginosi ir klestėjo.

Vis tik sėkmingu projektu džiaugiasi toli gražu ne visi. Vietiniai ūkininkai nuolat keikia meškas dėl pjaunamų gyvulių: avių, ožių ir ėriukų. Jau ilgą laiką tarp dešiniosios pakraipos politikų girdimi pasiūlymai nutraukti projektą.

Demonstruodamas televizijos kameroms savo sutvarstytas galūnes, suplėšytas kelnes ir apkramtytus batus D.Maturi teigė, jog jo nuomone toks projektas yra pernelyg pavojingas.

„Tai gali nutikti tik kartą. Na gerai, man dar laimingai baigėsi. Bet mano vietoje galėjo būti moteris ar dar kas nors... Nežinau, kaip būtų baigęsi tuomet - žvėris elgiasi labai brutaliai,“ - dėstė nukentėjęs italas.