Lietuvos geologijos tarnyba (LGT) planuoja apvažiuoti ir ištirti kiek įmanoma daugiau Lietuvoje tekančių šaltinių ir versmių, jas aprašyti bei pateikti informaciją visuomenei. Gyventojai raginami prisidėti prie šio projekto ir pranešti apie žinomus šaltinius ir versmes užpildydami registracijos lenteles www.lgt.lt. Jeigu idėja bus įgyvendinta, 2014 metais keliautojų rankose turėtų atsidurti pirmasis šalyje išsamus šalies šaltinių ir versmių katalogas.

Anot LGT Hidrogeologijos skyriaus vedėjo Kęstučio Kadūno, kataloge planuojama ne tik išsamiai aprašyti šalies šaltinių vandens būklę, bet ir pateikti daug istorinės informacijos.

„Pernai daug dirbome su Aukštadvario regionu ir paruošėme šaltinių aprašymo metodiką. Išėjo gana graži knygelė „Lietuvos šaltiniai ir versmės: Aukštadvario regioninis parkas“, kurioje pateikti ne tik faktai, bet ir istorinės, tautosakinės žinios, žmonių atsiminimai“, - sakė K. Kadūnas. Jo teigimu, panašiu principu norima aprašyti ir kituose Lietuvos regionuose tekančius šaltinius ir versmes.

„Yra išleistas Lietuvos kelių aprašas, jame yra pažymėta daug lankytinų vietų – šalia akmenų, šventovių, dvarų, yra ir šaltinių. Tam tikra informacija keliautojui jau yra pateikta, o mes, kaip geologai, norime šią informaciją papildyti ir suteikti daugiau informacijos apie šaltinius ir versmes“, - pasakojo K. Kadūnas.

Geologo teigimu, kiek yra Lietuvoje versmių – težino ponas Dievas, nes jų suskaičiuoti neįmanoma.
Lietuvoje tekančių šaltinių duomenų bazėje yra identifikuota per 160. Ar pavyks juos visus aprašyti - nežinia, tačiau išleisti pirmąjį leidinį planuojama 2014 metais: „Nežinau, ar tai pavyks, galbūt reikės pratęsti, nes žinote, mūsų svetainėje gyventojai gali pateikti informaciją apie jų žinomus šaltinius, priklausys, kiek tokios informacijos gausime“, - sakė LGT Hidrogeologijos skyriaus vedėjas.

Jis teigė, kad idėja bus finansuojama iš valstybės biudžeto. Kiek lėšų prireiks – nėra aišku, yra tik paskaičiuota, kad spaustuvei (atspausdinant sudarytus katalogus), reikės apie 10 tūkst. litų.

Mūsų šalis – palanki šaltiniams ir versmėms

LGT direktoriaus pavaduotojo Jono Satkūno teigimu, svarbiausi šaltiniai ir versmės bus įtraukti į valstybinį požeminio vandens monitoringo tinklą.

„Mūsų šalyje gamta sukūrė palankias sąlygas kauptis dideliems požeminio vandens ištekliams. Hidrogeologų teigimu, Lietuvoje, nedarant žalos gamtai, kiekvieną dieną iš žemės gelmių galima išgauti daugiau kaip tris milijonus kubinių metrų gėlo geriamojo vandens. Požeminio vandens ištekliai ir būklė yra labai susiję su atmosferos arba klimato procesais, paviršinio upių ir ežerų vandens režimu, šaltiniais ir pelkėmis. Šaltiniais arba versmėmis vadinamos gruntinio vandens ištakos upių, ežerų slėnių šlaituose ar artezinio vandens ištakos paviršiniuose vandens telkiniuose ir jų slėnių šlaituose. Kadangi šaltiniai sudaro požeminio „vandens ciklo“ dalį, svarbu juos registruoti“, - sakė J. Satkūnas.