Ar naktimis nutyla miškas? Nutyla, bet tik ne rugsėjį: rugsėjo naktį miškas dainuoja, aidi, vaitoja, šėlsta nuo elnių riaumojimo, nuo elnių rujos. Net ir nematydamas gali puikiai skaityti nakties gyvenimą: ten, vidury lauko, aršiai riaumodamas patinas vaiko nuo savo haremo jaunesnius besisukiojančius konkurentus. O štai ten, pamiškėje, girdėti nedrąsus veršelio bliovimas. Ne, tai ne veršelis, tai jaunas plonabalsis antrų-trečių metų elniokas, kuriam brandžių patinų baubimas tarsi dainininkui dainavimo pamoka. O man už nugaros – duslus, lėtas, dvelkiantis pasitikėjimu seno patino baubimas. Šis elnias atsargus, matęs gyvenimo, gal net savo kūne kulką įstrigusią turįs, todėl ir velniškai atsargus, nelenda be reikalo į atviras vietas, tūno tankynėse, net savo pateles jaunesniems „adjutantams“ palydėti leidžia. Nepasiduos toks senis meilės aistrai, nepames galvos – gal ir kitų metų sulauks.

Pamažu, vangiai, nedrąsiai rugsėjo pirmosiomis dienos įsibėgėjusi ruja vidury mėnesio pasiekia savo apogėjų, savo audringą gaivališką aistrą. Šiaip jau be galo atsargūs taurieji elniai patinai pamiršo savo baimes ir paniro į šią ekstazę. Rugsėjui baigiantis, visą mėnesį tik audringai švaistant jėgas ir visai nesimaitinant energija senka, kūnai glemba ir ruja pamažu baigiasi.

Skaitytojus kviečiame pasigrožėti gamtos fotografo Romualdo Barausko įamžintomis elnių rujos akimirkomis.

O kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti geriausiose Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo NATUREPHOTO.LT savaitės nuotraukose.