Specialistas: šiuo metu kurmiai giliai po žeme

Justinas teigė žiemos metu pievose, kuriose šiuo metu daugybė kurmiarausių, niekad jų šaltuoju metų laiku nėra matęs. Kaip tik todėl vyrui kilo rimtų įtarimų, ar kurmiai savo „juodo“ darbo neatsisako net ir žiemą. Galiausiai jis prašė pasidomėti, ar toks kurmių elgesys šiems yra normalus.

„Gal GRYNAS.lt galėtų pasidomėti ir skaitytojams pasakyti, kas šiemet nutiko kurmiams? Visos pievos, visos vejos išverstos neįtikėtino dydžio ir neįtikėtino skaičiaus kurmiarausių. Anksčiau to niekada nebuvo. Ar čia jų labai daug priviso, ar jie padidėjo iki triušio dydžio, ar yra dar kokių nors priežasčių?“ – klausė vyras.
Citata
Specialistai sako, kad yra ir dar viena nemalonaus kvapo, bet efektyvi priemonė, padedanti įveikti kurmius, - pasenusi silkė. Tereikia ją sugrūsti į kurmio landą. Ir kaip juokaudami sako tai jau išbandę daržininkai, nereikia stebėtis, kad kitą dieną kurmis knis kaimyno kiemą.

Tačiau kenkėjų naikintojams ši situacija pasirodė esanti kur kas paprastesnė. Kaip GRYNAS.lt sakė UAB „Dezinfa“ Šiaulių padalinio vadovas Kazys Kontrimas, kurmiai esant pašalui kupstų pievose tikrai nepalieka. Pašnekovas sakė, kad šiuo metu šie gyvūnai slypi giliai po žeme – maždaug pusantro ar net dviejų metrų gylyje.

Kaip tik todėl vyras spėjo, kad greičiausiai Justinas netoli savo namų pastebėjo dar rudenį besidarbavusių kurmių pėdsakus. Kadangi kurmiarausius šaltis sustingdė, jie išliks labai ilgai.

K. Kontrimas tikino, kad kurmiai žemę rausia tik tol, kol grunto nesukausto įšalas. O kai stipriai pašąla, jie įlenda į gilias savo slėptuves ir minta prikauptais sliekais. Atsargų jiems užtenka visai žiemai. Todėl kurmiarausių „gamyba“ jie pradeda užsiimti tik pavasariui gerokai įsibėgėjus – kovą ar balandį.

Kurmis sliekams perkanda galvas, bet jų nenužudo

Pašnekovas atkreipė dėmesį į pagrindinį kurmių maistą – sliekus. Sliekai medžiojami ir sandėliuojami, tačiau įdomu tai, kad jie nėra nužudomi. Sugauti sliekai negali pasprukti, nes kurmis perkanda jiems galvas. Dėl to auka negali judėti, bet nemiršta. Ir taip sliekai tampa šviežiu patiekalu, kurmį maitinančiu visą žiemą. Tiesa, pats kurmis žiemą neužmiega.

„Šioje srityje jau dirbu penkiolika metų ir nieko panašaus nesu matęs. Greičiausiai žmogus pamatė dar rudenį iškilusius kurmiarausius“, - situaciją komentavo K. Kontrimas.

Pasak kenkėjų naikintojo, kovoti su kurmiais galima įvairiais būdais. Yra tiek liaudiškų priemonių, tiek ir tyrimais išbandytų būdų. Pati seniausia priemonė – triukšmą keliantys vėjo malūnai. Kiek brangiau kainuoja šių gyvūnų baidymas ultragarsu, specialiais spąstais, cheminėmis priemonėmis.

O tarp liaudiškų priemonių – kiekvienuose namuose nesunkiai surandami produktai. Teigiama, kad kurmiai labai neapkenčia pupų kvapo. Į jomis apsodintą daržo galą kurmiai nelenda. Taip pat norint atsisveikinti su kurmiais į jų landas galima prikišti skudurėlių, išmirkytų naftos produktuose. Be to, kai kas su šiais mažais gyvūnėliais kovoja į jų „tunelius“ priberiant pelenų.

Tiesa, specialistai sako, kad yra ir dar viena nemalonaus kvapo, bet efektyvi priemonė, padedanti įveikti kurmius, - pasenusi silkė. Tereikia ją sugrūsti į kurmio landą. Ir kaip juokaudami sako tai jau išbandę daržininkai, nereikia stebėtis, kad kitą dieną kurmis knis kaimyno kiemą.